Civilek Napja 2021

2021.02.03. 17:30

A jóakarat jeles képviselőit díjazta a megyei önkormányzat (videók!)

Tóth Róbert

Fotó: Beküldött kép

A Civilek Napja alkalmából hívta díjátadó ünnepségre az önkéntes közösségek vezetőit a Tolna Megyei Önkormányzat. Február elsején vehették át elismeréseiket azok a szervezetek, amelyek kiváló munkát végeznek a civil szférában. Igaz, a vírushelyzet miatt csak szűk körben ünnepeltek, de a megye vezetőinek gesztusa így is óriási örömet okozott a díjazottak körében. „Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete” cím, két különdíj, illetve a Bazsonyi Arany Mecénás díj talált gazdára.

– 14 éve már, hogy kezet nyújtunk a jó ügyekért dolgosan és példásan cselekvő önkénteseknek. Ez kétségtelenül szívügy – jelentette ki Dr. Baranyai Eszter megyei főjegyző.

– Bár a megyei önkormányzat törvényileg vidékfejlesztő tevékenységet végez, a civilekhez hasonlatosan önkéntes feladatokat is vállal. Ilyen például a nem kormányzati szereplők támogatása, mert azok célkitűzései jelesül kapcsolódnak a megye közösségfejlesztő missziójához – világított rá a szervezetek közös szerepére.

Fehérvári Tamás, a megyei közgyűlés elnöke is szólt a díjnyertes civilekhez illetve mecénáshoz. Az elnök a mecénás díj névadója, Bazsonyi Arany festőművész gondolatait idézte:

„Gyökerünk végül, ha kihúzatott is életadó, verítékes munkán cserzett és öröklötten megőrzött talpalatnyi földjéből, szólok Édesanyám szavával: Ne hagyjátok elveszni azt a „kis Mindent”, ami otthonunkat jelenti.”

Fehérvári Tamás szerint ez a „kis Minden” pont azt jelenti, amiért mindenki olyan szenvedélyesen és elszántan dolgozik: a család, a közösség és a szülőföld. Ezért munkálkodnak a civilek és a megyei önkormányzat egyaránt – tette hozzá.

– A megye elismerő szavai, egy plakett vagy az erkölcsi támogatás a legkevesebb. Remélem többet ér önöknek, ha azt mondom: egy család vagyunk. S ahogy a családtagok, mi is számíthatunk egymásra. Végezetül azt kívánta, hogy a jövőben egymást segítve alkossunk, a jó ügyeket odaadóan támogassuk, és szerelmes szívvel gyarapítsuk ezt a „kis Mindent”: Tolna megyét!

A díjak átadását a nyertesekről szóló kisfilmek levetítése előzte meg. Ezekből a pár perces videókból kiderült, milyen tevékenységet végeznek a civil és a mecénás díjra érdemesek.

A Bazsonyi Arany Mecénás Díjat Némedi Péter János szekszárdi vállalkozó érdemelte ki. Az indoklás szerint: a KSC Szekszárd élvonalbeli női kosárlabdacsapat felvirágoztatásáért, a helyi művészet és művészek önzetlen patronálásáért, és különböző, segítségre szoruló csoportok jótékonysági programok által való áldozatos támogatásáért.

„Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete” különdíjban két szervezet is részesült.

Mint ahogy elhangzott: az ESZI Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány hosszú idők óta sokat tesz Tolna megye minőségi szakképzésének elősegítéséért. A paksi alapítványi fenntartású, középfokú intézmény különböző ösztöndíjakkal is támogatja a diákokat. Érdemeik közé sorolták azt is, hogy a jövő Tolna megyei szakembergárdájának kineveléséért munkálkodnak elkötelezetten. A szervezet képviseletében Mittler István kuratóriumi elnök, valamint Horváthné Szűcs Marianna ügyvezető érkeztek az eseményre és fogadták az elnöki, alelnöki gratulációkat.

A díjátadót levezénylő dr. Baranyai Eszter a másik különdíjas szervezetre utalva úgy fogalmazott: a civil lélek testet öltött… – Hiszen ez a szervezet a valódi cselekvést választotta útjául – folytatta a Szekszárdi Kutató-mentő Egyesület méltatását.

„Áldozatkész és önzetlen önkéntességéért, egyedüli és kiváló kutató-mentő szakértelméért, valamint a legfőbb érték, az emberi élet megmentéséért folytatott küldetése” okán jutalmazták a kutató-mentő civileket. Badacsonyi László elnök mondott köszönetet a különdíjért.

„Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete” ezúttal a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezete lett, melynek elnöke, Szikla József vette át az emlékplakettet. Az egyesület nem pusztán Szekszárdon, hanem a térségben is jeles szereplőnek számít egészségmegőrző programjaival, szemléletformáló előadásaikkal és közösségformáló tevékenységükkel. Az élet és egészség védelmében végzett munkájuk gyümölcse beért, hiszen a megye úgy fogalmazott: megbecsült szervezetként tekintenek rá, amely érdemes a köszönetre és az elismerésre.

A díjátadásokat követően Orbán Attila alelnök fogalmazta meg útravaló gondolatait. Azt kívánta, hogy ezeket a nemes missziókat hagyják örökségként a fiatalokra is, hogy mindig legyen egy ifjú generáció, aki gondol az embertársaira, a közösségére és a hazájára. Úgy vélte, hogy a civilekben megvan a jóakarat, ami jól meglátszik a megyén is.

A fődíjas szervezetet 300 ezer, míg a különdíjasokat 100-100 ezer forinttal jutalmazta a Tolna Megyei Önkormányzat.

A cikkben található videók forrása a Tolna Megyei Önkormányzat Facebook-oldala.

Borítóképen: Némedi Péter (balról), Mittler István, Badacsonyi László, Fehérvári Tamás, Horváthné Szűcs Marianna, Orbán Attila és Szikla József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában