Az ismert szekszárdi borászt sem kerülte el a koronavírus

Mészáros Pál eleinte meghűlésre gyanakodott. A háziorvos közölte, hogy nagy a baj. A vírus végzetes lehet. A kezelés időben kezdődött, és eredményre vezetett.

Szeri Árpád

20200913 Szekszárd fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság Riport: Mészáros Pál borász.

Fotó: Mártonfai Dénes

Hőemelkedés, majd harminckilenc fokhoz közelítő láz, nem sokkal utána pedig erős köhögés. Ezeket a tüneteket észlelte magán tavaly október közepén Mészáros Pál.

A hazai és külpiacokon egyaránt ismert szekszárdi borász – a 2016-os Év Bortermelője Magyarországon, a megyeszékhely díszpolgára – eleinte azt gondolta, mint amit ilyen esetben nagyon sokan gondolnának: a becsapós időjárás miatt meghűlt, de majd elmúlik ez a gyakori kellemetlenség. Nem múlt el, ellenkezőleg: a tünetek állandósultak és egyre nyugtalanítóbb jelleget öltöttek.

Mészáros Pál telefonon kért tanácsot háziorvosától, akinek szakmai profizmusát jól jelzi, hogy a köhögés hallatán szinte azonnal megállapította: a borásznak tüdőgyulladása van, ebből következően azonnali gyógykezelésre van szüksége. – A sürgősségi osztályon tüdőröntgent készítettek, és vért is vettek tőlem – folytatta a történetet Mészáros Pál. – Így derült ki, hogy koronavírus-pozitív vagyok... Az okozta a tüdőgyulladást, amit nagy szerencsémre, még időben diagnosztizált a háziorvos. Egyenes utam vezetett a kórházba, ahol átestem az ilyenkor szokásos, s hadd tegyem hozzá, szakszerű és lelkiismeretes kezelésen. Egy hétig nyomtam az ágyat.

A borász nem volt egyedül a kórteremben. Közelében feküdt Péter nevű fia is, akit ugyancsak elért a koronavírus. Ebben az időszakban tehát rájárt a rúd a család férfi tagjaira, de Mészáros Pál a rosszban a jót meglátva így adott hálát a sorsnak: szerencsére sem a felesége, sem a lánya nem kapta el tőle ezt a súlyos betegséget, ahogyan a borászat egyetlen dolgozója sem.

Egy hét után, az eredményes kezelés zárásaként a Mészáros család férfi tagjai tünetmentesen hazatérhettek. Mészáros Péter fiatal és erős szervezete gyorsan helyrejött, Mészáros Pál viszont még úgy két hétig igen gyengének érezte magát. Ennyi idő kellett, gyakori pihenés mellett, hogy ismét felerősödjön.

– Esetemből több tanulság is következik – foglalta össze meglátásait. – Először is az, hogy hasonló helyzetben, az említett tünetek észlelésekor senki se halogassa a kivizsgálást, azonnal forduljon orvoshoz. Ez nem gyerekjáték, néhány ismerősömet sajnos elvitte a járvány – mondta a borász.

Majd hozzátette, a másik tanulság az, hogy szükség van a védőoltásra ahhoz, hogy legyőzzük ezt a járványt. – Nekem ugyan éppen a sikerrel leküzdött betegség okán pár hónapot várnom kell a szérumra, de a szükséges lépést nem mulasztottam el megtenni: regisztráltattam magam – tudtuk meg Mészáros Páltól.

Borítóképen: Mészáros Pál, aki szerencsére sikerrel küzdött meg a fertőzéssel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában