Élet- és üzembiztonsági okból

2021.02.21. 07:00

Gallyazzák a magas fákat a megyeszékhelyen

Több szekszárdi olvasónk jelezte, hogy levágták a házaik előtt lévő fák ágait. Kérésükre érdeklődtünk a munkálatokat megrendelő áramszolgáltatónál.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Lapunk megkereste az E.ON Hungária csoportot, ahonnan részletes tájékoztatást kaptunk. Mint azt válaszukban ismertették, Szekszárdon az önkormányzat és az E.ON megbízásából is folyamatosak a gallyazások a város területén.

Életbiztonsági és üzembiztonsági okokból a villamos vezetékek környezetében szükség van a növényzet rendszeres gondozására, évenkénti gallyazásra. A törvényi szabályozás szerint a vezetékek közelében lévő növényzetet az ingatlantulajdonosoknak, önkormányzatoknak vagy magánszemélyeknek kell rendszeresen gondoznia. Erre minden évben, a kerti munkák indulásakor a sajtó útján is felhívják a figyelmet.

Amennyiben ez nem történik meg, az E.ON szerződött vállalkozóval, saját költségére végezteti el a gallyazást, hiszen az élet- és vagyonbiztonság, valamint a folyamatos áramellátás feltételeinek megteremtése kötelességünk.

Szekszárdon a gallyazás február tizenötödikén kezdődött, és a következő hetekben folyamatos lesz. A munkavégzés a város déli része felől halad észak felé. A pontos ütemterv a munka mennyiségétől és az időjárástól is függ. A gallyazásról a munkát végző vállalkozó január harmincegyedikén e-mailben tájékoztatta a polgármesteri hivatalt, a jegyzőt és a város kertészét. Emellett a megbízott vállalkozó február ötödikén e-mailben fordult néhány helyi médiához, kérve a lakosság tájékoztatását.

A következő hetekben folyamatosan zajlik az ágak vágása Fotó: Makovics Kornél

A munkálatok során levágott faanyag a növényzet tulajdonosáé, hiszen maga a fa is az övé. A tulajdonosok egy része igényt tart rá, más része kifejezetten kéri, hogy gondoskodjanak az elszállításról. Szekszárd on az E.ON megbízásából történő gallyazások esetében a levágott nyesedék elszállítását a Polgármesteri Hivatallal és a város kertészével történt egyeztetés értelmében az önkormányzat végzi. A tervezett munkák során előfordulhat, hogy a biztonságos munkavégzéshez az érintett utcákban az adott vezetékszakaszt áramtalanítani kell. Ilyen esetben az ezen utcákban élő ügyfeleket az E.ON időben kiértesíti a tervezett áramszünetről. Bejelentés vagy üzemzavar esetén azonban soron kívül is végeztetnek gallyazásokat.

Ha az ingatlantulajdonos maga szeretné elvégezni az ágak levágását, azt mindenképpen egyeztetnie kell az E.ON ügyfélszolgálati elérhetőségeinek egyikén, így a vállalat térítésmentesen áramtalanítja az adott vezetékszakaszt a biztonságos munkavégzés érdekében. A hatályos szabályok szerint a növények ágait a vezetéktől hosszanti és oldalirányban is körülbelül két méterre szükséges visszavágni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában