ünnep

2021.02.17. 10:30

Hamvazószerda van, közeledik a húsvét

Mauthner Ilona

20200226 Rezi Hamvazószerdai szentmise után áldozás a katolikus templomban Képen: Tóth Tamás hévízi káplán Fotó: Péter B. Árpád PBA Zalai Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Péter B. Árpád

Az idén február 17-én, hamvazószerdán , azaz ma kezdődik a húsvét előtti negyvennapos böjt. Az ezt megelőző hétvégén és húshagyókedden még tavaly is több településen télbúcsúztatóval és bállal ünnepeltek, idén ezek elmaradtak.

A böjtöt vállaló hívő megemlékezik a negyven nap idején a názáreti Jézus keresztútjáról és szenvedéséről, emellett lelkének, hitének mélyére koncentrál. Készül az ünnep misztériumára. A böjtölés akaraterőt, határozott egészségtudatot, önmagunkra szánt időt, áldozatvállalást, hősiességet is jelent, és ha a böjt sikeres, akkor önbizalmunkat is megnöveli. A különböző vallásokban más és más böjtölési szokások alakultak ki.

A katolikusok húsvét ünnepe előtt, a Krisztus feltámadását megelőző negyven napon keresztül tartják. A hamvazószerda és nagypéntek közötti időszakot, főleg vidéken, egykor szigorúan megtartották. Naponta kétszer étkeztek, ebédre olajos levest, böjtös süteményt, vékony pitét ettek, vacsorára nyers káposztát, diót és mézet. Napjainkra sokat enyhült az egyház szigora, először a zsírral való főzés tilalma, majd a húsfogyasztás negyvennapos tilalma szűnt meg. A katolikus egyház szerint a hamvazószerda és a nagypéntek napja a szigorú böjt a vallásos emberek számára, illetve a 40 nap alatt a pénteki napokat is tartják. Ilyenkor elvárás a hústól való tartózkodás, és naponta egyszer szabad csak jóllakni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában