Megérkezett Szekszárdra a kínai vakcina

Kedden megérkezett Szekszárdra a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagból az első szállítmány, 6701 adag, amellyel a háziorvosok oltanak. Ebből dr. Endrődi Csabának személyesen adta át az előirányzott mennyiséget dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott, aki, mint a Tolna Megyei Oltási Munkacsoport vezetője, délután sajtótájékoztatót is tartott. 

Szepesi L., Szeri Á.

2021.02.23 Szekszárd Horváth Kálmán kormánymegbízott ismét átadott egy adag kínai covid vakcinát Dr. Endrődi Csaba medinai háziorvosnak. fotó Fotó:Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Egyeztető tanácskozást tartott a Tolna Megyei Oltási Munkacsoport és a szekszárdi önkormányzat egy speciális oltópont kialakításáról. Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott, a munkacsoport vezetője elmondta, a háziorvosok felvetése alapján jobb lenne, ha az oltások számának folyamatos növekedése miatt a rendelők helyett egy másik oltóponton adnák be a vakcinát.

Szekszárd város vezetői két helyet tartottak oltásra alkalmasnak, a piactéri Placcot, illetve a Babits Mihály Kulturális Központot. Végül ez utóbbit választották. Így a megyeszékhelyen március első felében itt is oltanak. A háziorvoson múlik, hogy ezt a helyszínt vagy a rendelőjét választja. Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott beszélt arról, hogy a múlt hét végén érkezett a megyébe újabb adag AstraZeneca-vakcina, kedden délelőtt pedig 6701 darab kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyag, amelyet a megyében lévő 122 háziorvosi praxis kap meg.

Szerdától szerdáig tart az országban az oltási hét, s a következő szerdáig a megyében megközelítőleg tízezer ember beoltását végzik el az orvosok.

Arra, hogy a járvány elleni védekezés leghatásosabb eszköze a védőoltás, a kormánymegbízott ismét felhívta a figyelmet.

Meglepőnek tűnhet, de koronavírusos halálesetről már 2013. május 30-án hírt adott lapunk. Igaz, ekkor Franciaországban vitt el a kór egy beteget. A múlt év elején belobbant Covid–19 azonban már nem kerülte el vidékünket. Mindez akkoriban a meglepetés mellett „nagy riadalmat okozott a szekszárdiak körében.” Azóta egészen mostanáig – keddig – a megyét illetően 9117 koronavírusos megbetegedésről van hivatalos tudomásunk, ebben már benne van a február 23-i dátummal regisztrált 36 új eset is.

https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/egy-nap-alatt-ennyivel-emelkedett-a-fertozottek-szama-3491122/

Tavaly tavasszal még viszonylag csekély volt a hivatalosan regisztrált pandémiás betegek száma megyénkben. Jellemző, hogy március 31-e és április 4-e között mindössze hét személyről szóltak a kimutatások. Tolna megyében a pandémiások összlétszáma tavaly ősz elejéig lassú növekedést mutatott – 2020. szeptember 2.: 34 –, azután meglódult a gépezet. Szeptember 8.: 87, szeptember 25.: 231, október 16.: 422, november 5.: 1018. Az ütem nem csökkent: november 28.: 3006, december 5.: 4007, december 13.: 5121, december 24.: 6018. Tavaly év végétől a grafikon görbéje a korábbihoz képest kissé visszahajlott, de azért idén január 9-i dátummal így is 7055-re rúgott az esetszámok összessége. Február elsejére ez az adat 8032-re, február 21. napjára pedig 9023-ra módosult.

A fenti adatok mellé két fontos információ kívánkozik. Egyrészt itt van a járvány legújabb, harmadik hulláma, ami megyénkben is tovább növelheti a megbetegedettek – és sajnos a Covid–19 áldozatainak – összlétszámát. Ugyanakkor szűkebb pátriánkban is zajlik a védőoltással való ellátás, ez pedig kétségkívül mind több személynek biztosít védettséget.

Borítóképen: Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott átadott egy adag kínai vakcinát dr. Endrődi Csaba medinai háziorvosnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában