kirándulás

2021.02.09. 17:30

Népszerű kirándulóhely a Szekszárdhoz közeli Sötétvölgyi-tó

A Sötétvölgyi-tóról, a Szekszárdi Közalkalmazotti Horgászegyesület múltjáról, jelenéről és célkitűzéseiről az elnök, Nagy Csaba nyilatkozott lapunknak.

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

A Sötétvölgyi-tavat az 1970-es évek első felében alakították ki. Átlagos méretű, 12,8 hektáros vízterületről van szó. A helyén gazos-bokros terep volt. – Én valamikor vadásztam is a tó területén – elevenítette fel Nagy Csaba. A Szekszárdi Közalkalmazotti Horgász­egyesület létrehozását a megyei tanács kezdeményezhette akkortájt. A tó első használója az egyesület lett 1976-ban.

A Szekszárdi Közalkalmazotti Horgászegyesületnek jelenleg kétszázhúsz tagja van. Az a cél, hogy minél több legyen. Korábban kétszáznegyven-kétszázötven körüli taglétszámmal is bírt. A Sötétvölgyi-tó közel helyezkedik el a városhoz, szép a táj, halban bővelkedő a víz. Megbecsült hely volt, örült, aki bejutott ide. Régebben nehezen lehetett bekerülni.

A horgászat viszont az utóbbi tíz évben elkezdett hanyatlani. Hiányoztak a fiatalok, költséges a tevékenység, sokan átmentek szabad vizekre (Sió, Duna), ahol olcsóbb. A létszám száz köré csökkent. Az utóbbi öt-hat évben sikerült intenzív növekedést elérni, például hirdetések, engedmények révén. Elengedték a belépési díjat. De leginkább amiatt gyarapodott a taglétszám, hogy sok halat tesznek a tóba. – Egy egyesület akkor tud stabilan, jól gazdálkodni, ha minél nagyobb létszámmal rendelkezik – jegyezte meg Nagy Csaba, aki hét éve elnökli a horgászegyesületet. Az elnökség egyébként hét emberből áll.

A Sötétvölgyi-tó tulajdonosa, a Gemenc Zrt. három évvel ezelőtt belekezdett egy projektbe. Fejlődött a tó környezete, szép, korszerű épületek alakultak ki, játszóteres, klassz kirándulóhely jött létre. Az erdészetnek és a horgász­egyesületnek is van helyisége. Az egyesület tagjai nappali és éjszakai halőrökkel őrséget adnak a tó mellett, hogy illetéktelenek ne lopják a halat. A járványhelyzet miatt jelenleg este hét óra után tilos horgászni.

A legkeresettebb halfajta a ponty. A Sötétvölgyi-tóban található még kárász, keszeg, harcsa, csuka, süllő, balin, amur. 28 kilós busát is fogtak ősszel. Ez régen kerülhetett bele, már nem szabad növényevő halakat telepíteni. Azok a tóban élő növényzettel táplálkoznak, sással, náddal, egyéb vízi növényekkel, ennélfogva más halak életfeltételeit rontják. Aki invazív halat fog, köteles elvinni. Nagy Csaba úgy látja, az egyesület tagjai általában elfogyasztják, amit kifognak, de olyan sporthorgászok is akadnak, akik visszaengedik a halakat.

Az egyesületnél egy horgász huszonöt darab nemes halat (ponty, amur), tizenkét darab ragadozót (csuka, süllő) és huszonöt kilogrammnyi egyéb halat (keszeg, kárász) foghat évente. Pontyból a hat kiló fölöttit vissza kell dobni. Előző évben a kifogott pontyok átlagsúlya 2,4 kilogramm volt.

Az éves horgászati engedélyek minden évben február 1-jétől január 31-éig érvényesek. Hétfőn kezdik az új engedélyek kiadását. A Szekszárdi Közalkalmazotti Horgászegyesület idei céljai közé tartozik a taglétszám további növelése és a halasítás. Tavaly 121 mázsa pontyot raktak a vízbe, idén is legalább ennyit szeretnének.

A tagsághoz horgászvizsgát kell tenni a Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetségénél (TOHOSZ), és regisztrálni kell a Magyar Országos Horgász Szövetségnél (MOHOSZ). A regisztrációs számmal állami engedélyt lehet szerezni, amely megadja a jogosultságot a területi jegyhez.

Az egyesület megköveteli, hogy a Sötétvölgyi-tó rendjére, tisztaságára vigyázzanak a horgászok, ez alapvető szabály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában