Közlekedés

2021.02.24. 07:00

Kiemelt figyelmet fordítanak az utasok ellenőrzésére Tolnában

A koronavírus-járvány első hulláma jelentősen befolyásolta az autóbuszos közösségi közlekedést is. Az utasok és a járművezetők védelme érdekében minden helyközi és helyi autóbuszjáratukon 2020. április elsejétől május közepéig ideiglenesen felfüggesztették a fedélzeti jegyértékesítést.

Brunner Mónika

A Volánbusz jegy- és bérletértékesítési adatai szerint a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli helyzet miatt Tolna megye helyközi közlekedésében a múlt évben 28 százalékkal volt alacsonyabb az utasszám, mint 2019-ben. Teljes árú bérletet huszonkét százalékkal, tanulóbérletet harminc százalékkal, menetjegyet harmincegy százalékkal kevesebben vásároltak 2020-ban. A legnagyobb mértékű csökkenés tavaly áprilisban volt tapasztalható.

A rendkívüli időszakban jegy- és bérletellenőr kollégáik elsődleges feladata nem a pótdíjazás, hanem a közösségi közlekedés lebonyolításának támogatása volt. A járvány megjelenését követő első időszakban így nem került sor pótdíjazásra. A veszélyhelyzet tavaly tavaszi feloldása óta azonban egyre többen utaznak az autóbuszokon, így ezzel párhuzamosan emelkedett a jegy- és bérletellenőrzési tevékenység során feltárt visszaélések száma is.

Tolna megyében 2020-ban ötezer-ötszáznegyven ellen­őrzést hajtottak végre a buszjáratokon. Ennek során összesen harminckilenc esetben történt pótdíjazás, a kiszabott bírságok összege háromszáztizenkétezer forint volt. A Volánbusz kiemelt figyelmet fordít az érvényes menetjegy nélküli utazások visszaszorítására, aminek érdekében kollégáik rendszeresen ellenőrzéseket végeznek. Utasaikat ezúton is kérik, hogy járataikat minden esetben érvényes menetjeggyel vagy bérlettel vegyék igénybe.

Fotó: Makovics Kornél

Társaságuk számos intézkedést hozott az újabb veszélyhelyzet életbe lépése óta: tavaly november kilenctől sűrítették járataikat a megyei jogú városok helyi közlekedésében.

Szekszárdon a reggeli időszakban négy, este tizenkét helyi mentesítőjáratot indítanak a normál menetrendben meghirdetett járatokon felül. A járatsűrítéseket szóló típusú járművekkel végzik. Emellett folyamatosan figyelemmel kísérik az utasforgalmat, és amennyiben szükséges, további változtatásokat vezetnek be. Az utasok a járatok közlekedéséről honlapjukon tájékozódhatnak.

A közösségi közlekedés fenntartása kiemelten fontos a mindennapi élet, a gazdaság működtetése érdekében, ezért továbbra is biztosítják a folyamatos és biztonságos személyszállítást. A november tizedikén éjféltől életbe lépett korlátozások bevezetésétől függetlenül fenntartják az eredetileg meghirdetett menetrendet a késő esti, éjszakai és hajnali időszakban is, hogy eljussanak munkahelyükre, illetve onnan otthonukba a hivatásforgalomban igazoltan utazók.

November tizenegytől utasaiknak nemcsak a járataikon és a zárt utasforgalmi helyiségekben, hanem az állomások és megállóhelyek teljes területén maszkot kell viselniük. Emellett továbbra is fokozottan fertőtlenítik járműveiket, autóbusz-állomásaikat.

Az egészségügyi dolgozók, valamint a védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi hallgatók, szociális, rendvédelmi és közigazgatási dolgozók – a jogosultság igazolása mellett – korlátlan díjmentes utazásra jogosultak az autóbuszaikon is.

A Volán emellett a személyes érintkezések számának csökkentése érdekében, december elsejétől a pénztárak nyitvatartási időszakában kötelező elővételt vezetett be az ország több autóbusz-állomásán. Az érintett időszakokban kizárólag előre megváltott jeggyel, bérlettel vagy egyéb, utazásra jogosító dokumentummal lehet felszállni a járatokra, de az azon kívül eső időben és a felsorolt autóbusz-állomásokon kívül továbbra is megvásárolhatók a jegyek és a bérletek az autóbusz-vezetőknél. Ez az intézkedés azonban a Tolna megyei autóbusz-állomásokat nem érintette. A pénztárak nyitvatartásáról honlapjukon lehet tájékozódni.

Utasaikat továbbra is minden lehetséges információs csatornákon tájékoztatják az aktuális járványügyi előírásokról és felhívják a figyelmet azok betartására, így például honlapuk nyitóoldalán, a koronavírus-járványra tekintettel létrehozott aloldalon, közösségi média felületeiken,valamint minden autóbusz-állomáson és autóbuszon kihelyezett figyelemfelhívó plakátokon.

A rendelkezések mindenkire nézve kötelezőek, mindannyiunk érdekében tisztelettel kérik azok betartását. Utasaik együttműködését megköszönve kérik őket, hogy láz és meghűléses tünetek esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket, és részesítsék előnyben az elektronikus jegy- és bérletváltási lehetőségeket.

Ellenőrzések a Tolna megyei autóbuszjáratokon 2020-ban

Végrehajtott ellenőrzések száma: 5540

Menetjegy nélküli utazás miatt pótdíjazás: 39

A kiszabott bírságok összege: 312 000 Ft

(Forrás: Volánbusz Zrt.)

Dicsér az utas

Az akkori kitüntetéssel kapcsolatban lapunk egyik olvasója dicsérte a buszvezetőket: mivel, ha nincs járványhelyzet, akkor minden úton körülbelül ötven ember élete múlik rajtuk. Sokszor kell vészfékezni vagy kikerülni néhány vezetésre képtelen sofőrt, „amihez egy ekkora gépnél ott kell lenni fejben”.

Kitüntetéseket adott át a cég

Múlt év decemberében számoltunk be: a Volánbusz ezerhatvanöt autóbusz-vezetőjének többéves, évtizedes munkáját, megbízhatóságát, elhivatottságát és példaértékű teljesítményét ismerte el a balesetmentes közlekedésért járó jutalommal. Egy autóbusz-vezető két és fél millió kilométert, hárman 2,25 millió kilométert, kilencen pedig kétmillió kilométert vezettek eddigi pályafutásuk során balesetmentesen. További járművezetők kétszázötvenezer és 1,75 millió közötti, baleset nélkül megtett kilométerért kaptak kitüntetést. Tolna megyéből összesen harminckilenc autóbusz-vezető részesült a kitüntetésben.

Borítóképünkön: Bár csökkent az utasok száma, sokan vannak, akik nem lehetnek meg buszközlekedés nélkül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában