járványhelyzet

2021.02.04. 14:00

Tovább dolgozik, nem adja fel a Kék Madár

A világot sújtó járvány miatt nehéz időket élünk. A kijárási tilalom, a vírus terjedése ellen bevezetett többi szükséges intézkedés nehéz helyzet elé állít ma mindenkit. Gondokkal küzdenek, de igyekeznek tenni a dolgukat a hátrányos helyzetben élőket segítő Kék Madár Alapítványnál.

Szepesi László

2020.07.08. Szekszárd Megtartotta megnyitóünnepségét a BeSweet Csokoládémanufaktúra és Rendezvényközpont. Hazánk első olyan csokiüzemét adták át, ahol a prémiumédességeket fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű munkavállalók készítik. Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság Képen: Mészáros Andrea Kék Madár Alapítvány ügyvezetője

Fotó: Mártonfai Dénes

– Két éttermünkben dolgoznak fogyatékkal élők – kezdi a fennálló helyzet ismertetését Mészáros Andrea, az alapítvány ügyvezetője –, az egyik a szekszárdi, lassan már húsz éves Ízlelő, a másik Budapesten a XII. kerületi önkormányzat épületében két és fél éve megnyílt Hegyvidéki Ízlelő.

Szekszárdon az étterem bezárt, de a konyhában folyik a munka. A szakácsok elvitelre készítik az ebédeket. Nagyon örülnek, hogy vendégeik legtöbbje hűséges, és ha nem is a megszokott asztalnál, hanem otthon, de továbbra is az Ízlelőben készített ebédet fogyasztják.

Budapesten pedig – ez számukra nagy öröm, sőt, szinte csoda – nyitva lehetnek. Ugyanis az önkormányzat épületében üzemi étkezdeként van nyilvántartva az étterem, s ott, természetesen szigorúan betartva az előírásokat, lehet helyben ebédelni. Mindkettő fontos a bevétel szempontjából is, de lényegesebb, hogy ez a hátrányos helyzetben élő munkatársaik érdekét is szolgálja.

Így történhetett, hogy egyik helyen sem kellett elbocsátaniuk embereket. A munkaidőt ugyan csökkentették, racionalizálták a költségeket, de akik dolgozni akartak, szinte mind maradhattak. Néhányan vannak lakóotthonban, ahonnan nem jöhetnek dolgozni, de rájuk is számítanak, s a pandémia után várják őket vissza.

Mindent összegezve, annak ellenére, hogy a két konyha működtetése ráfizetéses, a bevétel nem fedezi a költségeket, tudják, hogy a nagyon sok bajban lévő étterem között a jobb helyzetben lévők közé tartoznak. Reménykednek, és nagyon várják, hogy vége legyen ennek a járvány miatti rendkívüli időszaknak, mert egyre többen vannak, akiknek ez a helyzet megoldhatatlan gondot okoz.

A Kék Madár Alapítvány alapvető célja, fő feladata a hátránnyal élők munkához, megélhetéshez segítése, és sokan kérik segítségüket. Olyanok fordulnak naponta hozzájuk, akik tizenöt, húsz éve dolgoztak azonos munkahelyen, munkaadóik megelégedésére, de most elvesztették állásukat, és kétségbeesve keresik fel az alapítványt. Naponta érkezik üzenet, SOS jelzés, hogy nincs munkahelyük, kilakoltatják őket, s elkeserítő érzés, hogy nem tudnak segíteni.

Az ugyanis gyakorlat már, hogy amikor a cégek bajban vannak, először a megváltozott munkaképességűek munkaviszonyát szüntetik meg, s átcsoportosítással a többiek látják el az ő feladataikat is. Ami pedig még elkeserítőbb, hogy nagy az esélye annak, hogy az újranyitás után, amikor a világ magához tér, akkor sem lesznek ők az elsők, akiket visszavesznek. Sok időnek kell még eltelnie, hogy normalizálódott helyzetben újra munkát kaphassanak.

Nehezíti, veszélyezteti a hátrányban szenvedők helyzetét a digitális technika rohamos fejlődése is. Egyre több csak az interneten elérhető, online szolgáltatás, és ezek elérése a megváltozott munkaképességűek számára sokszor megoldhatatlan feladatot jelent. Ezért most annak a kidolgozása folyik, hogyan tudják majd őket a digitális jólétre és a biztonságra felkészíteni.

Minden területen igyekeznek segíteni a hozzájuk fordulóknak

A digitális biztonság megteremtése érdekében egy online mentorálást készül indítani a Kék Madár, hogy csökkentsék megváltozott munkaképességű ügyfeleik veszélyeztetettségét ebben a szférában. Mert a bűnözésnek új fajtája hódít egyre inkább a virtuális térben, s ott a belátási képességeikben korlátozott emberek sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve az átlagosnál. Elég, ha csak a rengeteg, egyre kifinomultabb és egyre gyakoribb internetes csalásra gondolunk.

– Rengeteg feladatuk van – foglalta össze Mészáros Andrea – miközben finanszírozási gondokkal küszködnek. De nem adják fel. Várják a tavaszt, a jobb időt, mikor majd újra megnyílik a világ.

Borítóképünk: Mészáros Andrea és kollégái a mostani nehéz helyzetben is dolgoznak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában