egészségügy

2021.02.27. 11:30

Visszatalált a beteg a magánrendelésre

A magánegészségügyre jellemző a rövidebb várakozási idő, a zsúfoltság elkerülése, és természetesen fizetni kell a különféle vizsgálatokért. De különösen járvány idején egyre többen gondolják, hogy ezzel együtt is megéri ezt az utat választani.

Brunner Mónika

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt évben nehéz heteket, hónapokat éltek át a magánklinikák, egészségügyi központok a korlátozások miatt.

A szekszárdi MR Diagnosztikai Központ dolgozóitól megtudtuk, hogy a járvány első hullámánál tapasztaltak egy kis visszaesést, utána azonban a betegszám folyamatosan visszaállt.

A havi vizsgálatszám átlagosnak mondható, leginkább talán azért, mert az MR-vizsgálatok speciális területét képezik az egészségügyi szektornak.

– Szakorvosi ellátásra is nehéz bejutni, ha ezekről a vizsgálatokról van szó, pláne járványveszély idején. Nálunk a várakozási idő általában néhány munkanap.

A páciensekben van egy kis félelem, tartózkodás a koronavírus-járvány miatt, ezért igyekeznek minden szabályt betartani.

Általában egyedül érkeznek, maszkban, az egészségcentrumba belépésük után kezet fertőtlenítenek, bankkártyával fizetnek – mondta lapunknak Szauer Márk radiográfus, hozzátéve: a megyében egyedülállóan nyitott MRI-géppel végzik a vizsgálatot, a páciens közben zenét hallgathat és kísérője is mellette ülhet. Így a gyerekeknek és klausztrofóbiától szenvedőknek sem kellemetlen a vizsgálat.

Ismertette, hogy a gyógyászati központot egyébként leginkább ízületi problémákkal, térd-, derékfájdalommal, fejfájásos és szédüléses problémákkal keresik fel.

Dr. Nagy Tibor érsebész szakorvos, egyetemi adjunktus lapunknak elmondta, a magánrendelésekre érkező betegek száma nagyon változó, mióta az állami szektorban meghúzták a határokat. Állami rendelésekre viszonylag nehéz bejutni, csak akut problémával, sürgős esetben lehet.

A tavaszi karantén alatt a magánrendeléseket fel kellett függeszteni, de a múlt nyár óta már zavartalanul folyik a rendelés.

– A betegszám tekintetében nem látok különbséget, hozzánk a járvány előtt és alatt is nagyjából ugyanannyi beteg érkezett. Azt látom, hogy a mai napig tartanak a koronavírustól az emberek, nagyon sokan kérdezik a véleményemet mind az állami, mind a magánrendelésen. Sajnos mi sem tudjuk megmondani, hogy mikor lesz vége a járványnak, de azért nagyjából jó irányba haladunk. A vakcina létezése, lehetősége mindenképpen pozitív dolog, és én is el szoktam mondani, hogy már túl vagyok az oltáson. Semmilyen problémám nincs, mindenkit biztatok ennek beadatására, mivel ez az egyetlen olyan fegyver a kezünkben, mellyel véget lehet vetni a járványnak – tette hozzá dr. Nagy Tibor.

A magánrendeléseken lévő járványügyi szabályokról elmondta, hogy az előírásoknak megfelelően járnak el. Egyszerre egy beteg lehet a váróteremben, csak mozgásában korlátozottat kísérhet hozzátartozó.

A magánrendelésen kézfertőtlenítők és azok használatára buzdító feliratok vannak.

Ha a páciensnek nincs maszkja, biztosítanak a számára, valamint kérik tőle, hogy a szabályok szerinti távolságtartást tartsa be.

Szűrőbuszokat is beállítottak

Mint ismert, az országos tisztifőorvos a napokban beszámolt arról, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának felszálló szakaszában járunk. Ismertette, hogy a második hullám lefele menő szakasza a közelmúltban megtorpant, és erről a magasabb szintről indul a harmadik hullám.

A napi ezres esetszám egyik napról a másikra duplájára nőtt, most pedig már majdnem háromezer új fertőzöttet regisztrálnak. Emiatt tart a megbetegedések számának exponenciális növekedésétől, ami nagyobb terhet róhat az egészségügyi intézményekre. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, ezért állították be újra a szűrőbuszokat, hogy minél gyorsabban végezhessék el a háziorvosok által kezdeményezett szűrővizsgálatokat egy-egy gyanús megbetegedés esetében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában