madarak

2021.03.02. 07:00

A cinegéknek vonzó fészkelőodú egy postaláda

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) minden évben érkeznek információk postaládában fészkelő széncinegékről – tudatta lapunkkal Orbán Zoltán, az MME szóvivője.

Munkatársunktól

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A megfigyelések alapján a jelenség általánosnak, sőt gyakorinak tekinthető, és márciusban lehet idén először számítani rá, de a nyár második feléig is előfordulhat. A postaládákba épült fészkeket a bedobott küldemények veszélyeztetik, ezért érdemes a megoldási lehetőségekről beszélni.

A fészkelőhelyet kereső széncinegéket a postaládák messziről is jól látható, feltűnő,
sötét bedobónyílása mágnesként vonzza Fotó: Orbán Zoltán

A madarak beköltözése bille-nőajtóval fedett bedobónyílású levélgyűjtővel, ezzel párhuzamosan pedig a környékre kihelyezett, megfelelő minőségű „B” típusú mesterséges odúkkal előzhető meg. Amennyiben a cinegék már beköltöztek, a postaláda rendeltetésszerű használatát fel kell függeszteni, mert a bedobott küldemények veszélyeztetik a madarakat. Ilyenkor a kotlás és a fiókanevelés körülbelül egy hónapnyi időtartamára szereljünk fel alternatív levélgyűjtőt a madarak által elfoglalt mellé, illetve függesszünk ki egy üzenetet a postás számára, hogy ne dobja a küldeményeket a cinegék lakta ládába.

Fotó: Orbán Zoltán

A széncinege a legtermetesebb és a településeken is legelterjedtebb cinegefaj nálunk. Hagyományosan harkályodúkban költ és mesterséges odúkban is szívesen fészkel. Sikerének hátterében többek között változatos, a klasszikus rovartáplálék mellett meglepően változatos tápláléklistája; szaporasága (évente több fészekaljat is nevelhet); valamint a más fajok számára kevéssé vonzó fészkelőhelyekbe költözés képessége áll. Utóbbira az egyik leggyakoribb példa a postaláda.

Fotó: Orbán Zoltán

Csábító odú

A „techno”-fészkelés hátterében az áll, hogy a széncinege a többi cinegefajhoz képest kevésbé ragaszkodik a magasan levő fészeküregekhez. Ez különösen a mesterséges üregekben bővelkedő civilizációs környezetben előny. A nálunk elterjedt, hagyományos postaládatípus a cinegék szemében lapos kialakítású, széles röpnyílású mesterséges odúnak tekinthető. Mivel ezek kerítésen, jól láthatóan helyezkednek el, a cinegék könnyen megtalálják és be is költöznek.

[embed]]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában