Kerti munka

2021.03.08. 12:08

Egész süncsaládok végzetét okozhatja az óvatlanság

A sünök előszeretettel választják telelő- és nappali búvóhelyül is a kertekben felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja.

Munkatársunktól

Forrás: Shutterstock

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün, a 2014-es év emlőse előszeretettel választja nappali búvóhelyül, illetve téli álomra a kertekben, parkokban felhalmozott lombkupacokat, rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen a védett állatok, akár teljes családok pusztulását okozhatja.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, Orbán Zoltán éppen ezért hívta fel a figyelmet közleményében, hogy a kertekben lassan meginduló tavaszi munkák során legyünk figyelemmel erre.

Abban az esetben, ha tavasszal ilyen növényihulladék-rakással kell dolgoznunk – de akár nyáron, akár télen is –, az esetleg ide húzódó állatok védelme és a saját lelkiismeretünk megnyugtatása érdekében érdemes néhány egyszerű óvintézkedést betartani. Első lépésként fentről lefelé haladva előbb a vasvilla nyelével, majd kesztyűs kézzel forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün.

Ez az óvatosság különösen ajánlott a május–júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek.

Fotó: Orbán Zoltán

Lehetőség szerint soha, az év egyik hónapjában se gyújtsuk fel helyben az ilyen rakásokat (ez most már amúgy is általánosan tilos), mert a lángok elől a felnőtt sünök sem tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, így szó szerint megsülnek.

Ha a gallyrakás megbontásakor sünfészket találunk, ne essünk pánikba, és ha csak lehet, semmiképpen se szedjük össze a kölyköket és kezdjük mi magunk nevelgetni őket. Ehelyett pakoljunk vissza kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre, majd hagyjuk a nőstényre a továbbiakat.

A háztartásokban keletkező gallyrakás megszüntetése többnyire halasztható, ezzel érdemes legalább addig (négy-öt hetet) várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra, de ha tehetjük, a közelben mindenképpen alakítsunk ki alternatív búvóhelyet.

Amennyiben a lomb- és rőzserakások elbontása nem elodázható, érdemes készíteni vagy beszerezni mesterséges süngarázst, amibe mind a magányosan pihenő felnőtt állat, mind a nőstény a kölykeivel áttelepíthető.

Magánkertekben alkalmazhatjuk az MME-webbolt által fogalmazott, alacsony kutyaházhoz hasonló süntanyát. Ezeknek a fából készült sünszállásoknak levehető a teteje, így könnyen fel tudjuk tölteni száraz levéllel, fűvel a lakóteret, illetve ellen­őrizhetjük, hogy megtelepedtek-e már benne a tüskebökik.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában