Testedzés

2021.03.27. 07:00

Fitneszpark létesült Kútvölgyben

Pályázati forrásból és saját erőből épült meg a györei park. A park a felnőtteket is várja, ugyanakkor a kisdiákok számára is teret ad. Szabad ég alatt tarthatják a testnevelésórákat.

Szeri Árpád

2021.03.02 Györe. Filamella Tibor Györe polgármestere mutatja a településen megvalósúlt beruházást. Egy energia parkot alakítottak ki az iskola melletti téren. És megmutatja hogy hol lesz az új parkoló kiaéakítva a temetőnél. Magyar falu programba 4

Fotó: Makovics Kornél

Kútvölgy nem csak azért közkedvelt, mert területén több forrás is fakad. Györe ezen, intézményekkel körbeölelt településrészén található a játszótér is, mely a közelmúltban új, önálló egységgel gyarapodott. Ennek köszönhetően már nemcsak a legkisebbek, hanem az idősebbek is látogatják.

– Fitneszparkot alakítottunk ki a játszótér egyik részén – mondta el portálunknak Filamella Tibor polgármester. – A megvalósításhoz szükség volt a Leader-programon nyert négymillió forintra. Ehhez az összeghez egymillió forint önkormányzati pénzt tettünk hozzá. Összesen tehát ötmillió forintból alakítottuk ki ezt a mintegy hatvan négyzetméternyi területű parkot, mely hét eszközt tartalmaz. Különböző gyakorlatokat lehet rajtuk végezni, valamennyi a testi egészség karban tartását, javítását szolgálja.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon egy kistelepülés számára egyáltalán szükséges-e egy fitneszpark? A polgármester megjegyezte: amikor nyitva volt a közeli, mintegy huszonöt-harminc méterre található iskola, akkor lett volna érdemes lefotózni a szóban forgó helyszínt. A kisdiákok sorban álltak az eszközök mögött.

– Nemcsak a szünetekben, hanem a testnevelésórákon is vittük a gyermekeket a parkba – tette hozzá mindehhez László Olga, a Györei Templom Általános Iskola igazgatója. – Bár nagyon szép és országszerte egyedi a létesítményünk, sajnos, mindössze egy tornaszobával rendelkezünk. Jó időben alig várták a diákok, hogy a park eszközein gyakoroljanak. Tehát ha nem esik és nincs nagyon hideg, akkor naponta több órán át zajlanak itt a foglalkozások.

Kovács Zsolt györei lakos ugyancsak gyakori vendég a parkban. Nem egyedül, hanem feleségével és két – kilenc és tizenkét éves – gyermekével együtt megy a helyszínre.

– Amíg gyermekeink a játszótéren foglalják el magukat, mi a fitneszterületen gyakorolunk – közölte. – De gyermekeink is kipróbálják az itteni eszközöket. Tehát a park nemcsak érdekes, hanem hasznos is.

A hírekben is gyakran szerepelt

Az ismertetések szerint Kútvölgy a község középkori része. Neve rendszeresen szerepelt a megyei napilapban is. A Tolna Megyei Népújság 1979. október 27-i száma a Györében tervezett beruházásokról adott áttekintést. „Gyermekjátszótér, sportpark kialakítása, ebben kézilabdapálya, pingpong és sakk helyének kialakítása. Tekepálya, játszótér a kicsiknek, padok elhelyezése. A parkot Kútvölgyben kívánják megépíteni.”

Az 1984. július elsejei lapszámban ez jelent meg: „A lakosság keze nyoma a Kútvölgyi parknál már most is látszik, az üzemek gépeinek segítségével elkezdődött a park­építés.” Azután a 2001. július 2-i lapszám arról tudósított, hogy a millenniumi zászló átadásakor „a Kútvölgyben kialakított pihenőparkot (...) az igazságügyi miniszter adta át rendeltetésének.”

A 2012. november 3-i lapszám Györét bemutató összeállításában ez jelent meg: „A Kútvölgy-parkban sétányokat alakítottak ki pályázati pénzből, és a kézilabdapályát is felújították.”

Borítóképünkön: Filamella Tibor a Kútvölgyben található fitneszparkban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában