elismerés

2021.03.18. 19:10

Gyimesi Zoltán-díjat kapott az RHK igazgatója

Tolnai Népújság

Fotó: RHK Kft.

Gyimesi Zoltán-díjat vehetett át nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából Nős Bálint, az Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft. stratégiai és műszaki igazgatója. A szakmai elismerést 2005-ben alapították az atomenergia alkalmazásának biztonsága, a nukleáris biztonság fejlesztése érdekében kifejtett eredményes és kiemelkedő munka elismerésére. A díjat az innovációért és technológiáért felelős miniszter adományozta.

Nős Bálint több mint másfél évtizede aktív résztvevője és alakítója a magyarországi radioaktív hulladékok és kiégett fűtőelemek végleges és biztonságos elhelyezésének. Szakmai tevékenységét – mint az elismerés indoklásában áll – a magas színvonalú elhivatottság, a példaértékű tudományos igényesség és a rendszeres nemzetközi kitekintés jellemzi.

Fotó: RHK Kft.

Távlatos gondolkodásának, elemző és tervező készségének kiteljesedését a gondozása alatt elkészült és az Országgyűlés által elfogadott, a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének Nemzeti Politikája, valamint az annak megvalósítását bemutató, Magyarország Kormánya által elfogadott Nemzeti Program is igazolja.

2016 őszén a teljes hazai radioaktív hulladék és kiégett fűtőanyag kezelést felölelő nemzeti program megalkotásában végzett munkájáért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Prometheus-díjban részesítette.

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter március 15. alkalmából Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott a szekszárdi származású Nagy Gábornak, aki 2009 szeptembere óta dolgozik nukleáris biztonsági felügyelőként az Országos Atomenergia Hivatalnál. Munkáját a lelkiismeretesség és az OAH iránti elkötelezettség jellemzi. Kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett saját és később a beosztottjainak szakmai fejlődésére: elvégezte az „atomerőművi primerköri gépész” és az „atomerőművi reaktor és primerköri rendszerek operátori üzemeltetése” tanfolyamot, valamint az egyetemen megszerzett, sugárvédelemmel kapcsolatos ismereteit is tovább bővítette és a hatósági munkája során hasznosította. 2014-ben az OAH átvette a radioaktívhulladék-tárolók felügyeletét, melynek már az előkészítésében is aktívan részt vett, majd fontos szerepet kapott a 2018-ban létrejött Tárolólétesítmény Felügyeleti Főosztály munkájában a Radiológiai szakcsoport vezetőjeként. Példamutató munkabírása, aktív szerepvállalása, valamint széleskörű ismeretei egyaránt meghatározóvá teszik a munkáját a szervezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában