Átmeneti megtorpanás

2021.03.26. 20:02

Hatalmasak az eltérések a Tolna megyei ingatlanok árában

Bár a járvány harmadik hulláma miatt március elején elrendelt szigorítások után csökkent az érdeklődés a Tolna megyei eladó lakóingatlanok iránt, a megtorpanás átmeneti volt.

Munkatársunktól

Fotó: Makovics Kornél

Megbolygatták az országos, ezen belül a Tolna megyei piacot a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások. Az eladó lakóingatlanok – azaz lakások és házak – iránt érdeklődők száma 20-30 százalékkal csökkent országos szinten a szigorítások bejelentése után az egy héttel korábbihoz viszonyítva, de a következő napokban már élénkülni kezdett a piac – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely a Tolna megyei lakáspiaci keresletet és kínálatot ismerteti, egyúttal a megye legnagyobb kínálattal rendelkező településeire jellemző négyzetméterárakat is bemutatja.

Március második hetében 9 százalékkal nőtt az ingatlanok iránti kereslet az előző héthez képest. Az országos és a megyei lakáspiac erős évre számíthat a mostani kilátások szerint. Tolna megyében március közepén közel 1300 lakóingatlant – lakást és házat – kínáltak eladásra. Az átlagos négyzetméterárak között jelentősek az eltérések, a megye legnagyobb ingatlankínálatát felvonultató településein ugyanis 50–350 ezer forint között szóródtak.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, az ország minden részén hirtelen óvatossá váltak a lakáskeresők a korlátozások hírére, de a visszaesés átmenetinek tekinthető. A mostani kilátások alapján ez a csökkenés nem befolyásolja jelentősen az országos, ezen belül a Tolna megyei lakáspiac idei teljesítményét. Összességében pedig erős év várható részben az állami lakásprogram és annak idén bevezetett új elemei miatt.

A kedvezményes lakásépítési áfa, továbbá a csokos lakások illetékmentessége mellett az államilag támogatott hitelek szintén segíthetik a lakáspiaci élénkülést. Az is valószínűsíthető, hogy sokan az idén, a járványhoz köthető bizonytalanság elmúltával fogják pótolni a tavalyi járványhelyzetben elhalasztott vásárlásaikat.

Fontos tényező Balogh László szerint az is, hogy a lakáspiaci kínálatnak és keresletnek még válságidőszakokban is van támasza. Például az öröklések miatt mindig bekerülnek a kínálatba újabb lakások a piacon, emellett a gyermekszületések vagy összeköltözések miatt a korábbinál nagyobb lakást vásárlók is megjelennek a piacon. Ha pedig fel­ívelő pályára áll a gazdaság, akkor extra lökést kap a lakáspiac is – tette hozzá.

A megyében a legnagyobb lakáskínálattal rendelkező településeken az átlagos négyzetméterárak széles sávban szóródtak. Paks számít a legdrágábbnak, 350 ezer forintért kínálták eladásra a lakások és házak négyzetméterét. Szekszárdot 323 ezer forintos, Dombóvárt 202 ezer, Bonyhádot 219 ezer forintos átlagár jellemezte, míg Simontornyán 100 ezer, Nagymányokon pedig 50 ezer forint volt a lakások négyzetméterára.

Borítóképünkön: a járvány harmadik hulláma csak átmeneti megtorpanást okozott, élénkül az ingatlanpiac Tolna megyében is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában