Online tanácskozás

2021.03.25. 18:10

„Időszerű lenne aktualizálni a megállapodásokat és az atomtörvényt”

Online tanácskozáson tárgyaltak a Társadalmi Ellenőrző Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) vezetői a kormányzat képviselőivel az együttműködés jövőjéről, az időszerű változásokról.

TN

Forrás: Beküldött fotó

Mint Gáncs István alelnök, Tengelic polgármestere tájékoztatást adott róla, dr. Filvig Géza elnökkel együtt kapcsolódott be Kalocsán a tárgyalásba, aminek létrejöttét régóta szorgalmazták és tervezték. A radioaktívhulladék-tárolók és a hozzájuk kapcsolódó kutatások körzetében működő négy ellenőrzési és információs célú önkormányzati társulás vezetői a Paks II. beruházásért felelős miniszterrel, Süli Jánossal, Kovács Pál államtitkárral, valamint Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárral, Kádár Andrea Beatrix energiapolitikáért felelős helyettes államtitkárral és Rétvári Bence országgyűlési képviselővel folytattak tárgyalásokat.

Gáncs István azt mondta, véleményük szerint időszerű lenne aktualizálni a társulásokat érintő együttműködési megállapodásokat és az azt szabályozó Atomtörvényt. – Egyrészt a leszerelési folyamatok előtt állunk, másrészt a Paks II. projekt miatt is úgy gondoljuk, hogy ennek szükségességét látná a négy társulás. Ebben nincs döntési jogunk, de szeretném, ha a négy társulás vezetése legalább egy delegálttal, tanácskozási joggal részt vehetne, fogalmazott Tengelic polgármestere.

Az Atomtörvény 1998. január 1-jével hozta létre a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapot. A törvény lehetőséget és financiális hátteret biztosít ahhoz, hogy a létesítményeknek és kutatásoknak helyt adó és a környező települések társulásai részt vállaljanak az ellen­őrzési, tájékoztatási és információs feladatokból.

A TEIT alelnöke arról is beszámolt, hogy szerették volna már a múlt évben tető alá hozni ezt az egyeztetést, de a személyes találkozásról le kellett mondani, s a járványügyi előírásoknak megfelelően, online térben zajlott a találkozó. Dr. Filvig Géza elnök közösségi oldalán bizakodásának adott hangot. – Bízom benne, hogy az elnöktársakkal kezdeményezett találkozás eredményes és sikeres közös együttműködéssel folytatódik majd a jövőben – írta.

Borítóképünkön: Gáncs István (balra) és Filvig Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában