Szűrővizsgálat

2021.03.07. 11:30

Napfürdőzés előtt nézessük meg a bőrünket!

Közeleg a tavasz, és ezt nem csak a naptár mutatja. Hamarabb világosodik, és később megy le a nap, ebből adódóan többet tartózkodunk a levegőn is. Ilyenkor ajánlott felkeresni a bőrgyógyászt, hogy nézze át – még a napozási időszak előtt – bőrünket, anyajegyeinket. Ezt évente egyszer meg kell tenni, hiszen évről évre nő a bőrrákos megbetegedések száma.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Becslések szerint hazánkban évente minden százezer emberből tíz-tizenkettőnél alakul ki melanoma. A bőrrákosok száma az utóbbi húsz évben világszerte több mint kétszeresére emelkedett. A huszonéves nők körében a me­lanoma vezet a rákhalálozási listán, a harminc–harmincöt évesek között pedig a második helyet foglalja el.

Egyetlen napfényen eltöltött perc sem telik el úgy, hogy azt ne raktározná el a legnagyobb kiterjedésű szervünk, a bőrünk, mondta dr. Karagity Eliza bőrgyógyász, a Balassa-kórház osztályvezető főorvosa. A bőrt ért káros UV-sugarak hatása az élet során összeadódik, és évek, évtizedek múlva jelentkezhet ennek káros következménye. A bőr nem felejt, azaz nincs felmentés a túlzott barnaságra, a leégésre, a rendszeres szoláriumozásra, hiszen minden egyes napozással, szolizással, leégéssel egyre növekszik a bőrdaganatok későbbi kialakulási valószínűsége.

Olvasóink közül többen is kérdezték, hogy a járványhelyzet alatt is lehet-e jelentkezni a bőrgyógyászatra. Dr. Karagity Eliza főorvos elmondta, igen, a jelenlegi járványhelyzetben is lehet jönni bőrgyógyászati vizsgálatra, előzetes telefonos bejelentkezést követően. Erre azért van szükség, hogy ne legyen torlódás.

A bőrgyógyászati osztály a Covid-helyzet miatt a múlt év november elején átmenetileg bezárt, de a járóbeteg-ellátás folyamatosan működik a bőr- és nemibeteg-gondozó épületében (Szentgáli Gyula utca 1.) hétköznapokon 8 és 14 óra között. A főorvos elmondta, lehetőség van fénykezelés igénybevételére (PUVA, UVB) is a betegeknek, előtte azonban mindenképpen szakorvosi vizsgálat szükséges.

Az anyajegyek szűrése során a bőrgyógyász egy speciális nagyító eszköz, dermatoscop segítségével végignézi az anyajegyeinket, melyeket pontosan rögzít a státuszban. A vizsgálat mindössze pár percet vesz igénybe és fájdalmatlan.

Mindenkinek ajánlatos lenne az anyajegyeket évente ellenőriztetni – hasonlóan mint a fogászati, nőgyógyászati és egyéb szűréseket –, nem elhanyagolni, tette hozzá. Már csak azért is, mert a bőrráknak több típusa van. A basalioma a hám legalsó rétegéből ered, mondta a főorvos. Többnyire a napfénynek kitett bőrterületeken keletkezik, legtöbbször az arcon, orron, fülön vagy éppen a vállakon.

A daganat eleinte apró, fénylő, tömött csomó csak a bőrön, amely nagyon lassan nő. Másik fontos sajátossága, nagyméretűre nőhet, eltávolítás után kiújulhat, de rendkívül ritkán ad áttétet. A bőrrák második leggyakoribb típusa az úgynevezett tüskés sejtekből kiinduló daganat, a spinalioma. Ritkán képez áttétet. Korai felismeréssel maradéktalanul gyógyítható.

A melanoma a pigmenttermelő sejtekből kiinduló rossz­indulatú daganat. Kialakulhat a bőrfelszínen bárhol, de akár a nyálkahártyán is. Gyermekeken rendkívül ritka. A nőkön viszont csaknem kétszer olyan gyakori, mint a férfiakon, viszont utóbbiak esetében általában agresszívebb lefolyású. Érdemes tudni, hogy a melanoma leg­gyakrabban anyajegyből alakul ki.

Figyelni kell a faktorszámra is

Ma már a fényvédők széles választéka áll rendelkezésünkre, de nem mindegy, melyiket választjuk. A fényvédők legismertebb tulajdonsága az úgynevezett faktorszám (SPF = Sun Protection Factor), amely a készítmény védőképességét mutatja a napégéssel szemben, melyet döntően az UV-B sugarak okoznak.

Fontos tudni, hogy a faktorszám és a készítmény fényvédő hatása nem egyenesen arányos, azaz a 16-os faktorszámú készítmény kilencvenkettő százalékos, míg az ötvenes készítmény kilencvenhat százalékos védelmet nyújt a napégéssel szemben. Az uniós szabályozás éppen azért tiltotta meg a 100-as SPF jelzést, és helyette az 50+ jelzést írja elő, mert az emberekben az a hamis biztonságérzet alakult ki, hogy a 100-as fényvédő faktorú készítmények kétszer erősebb fényvédelmet jelentenek, mint az 50-esek.

Borítóképünkön: Speciális eszközzel, dermatoscop segítségével vizsgálja az anyajegyeket az orvos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában