gazdaság

2021.03.05. 07:00

Támogatás támaszt fel kis falusi boltokat

A falusi kisboltok működését, fejlesztését, valamint a korábban bezárt boltok újranyitását támogatja a Magyar Falu Program idén induló negyedik pillére. A támogatásból a kétezernél kevesebb lakosú települések részesülhetnek.

Mauthner Ilona

2021.03.01 Báta Bátán a kisboltban sok mindent árúlnak. A helyiek igényének megfeleljenek. A kisboltban még lottózó is van. A fotón Kocsis János bolttulajdonos és alkalmazotzja látható. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Tolna megyében számtalan ilyen település van, és sajnos a helyiek friss kenyeret legfeljebb a mozgó boltokban vásárolhatnak. Több településen abban bíznak, hogy a támogatás változást hozhat az életükben. A kormány idén 45 milliárd forinttal támogatja a kisboltok működését.

A támogatás ingatlanfejlesztésre, eszközbeszerzésre, ingatlanvásárlásra vagy bértámogatásra fordítható. Országosan közel 2400 település érintett a falusi kisboltok támogatási lehetőségében, egy-egy bolt akár 60–70 millió forinthoz is hozzájuthat. A támogatásban részesülő kereskedelmi egységeket öt éven át működtetni kell, valamint meghatározott árucikkeket kell forgalmazniuk, de élelmiszerek mellett vény nélkül kapható gyógyszereket is árulhatnak, valamint postai szolgáltatásokat is végezhetnek.

Murgán hét éve zárt be a helyi kisbolt, azóta különböző módon próbálják megoldani a napi bevásárlást, mondta Felkl Márton polgármester. Ezen a településen mindössze ötven­nyolcan élnek, így nem meglepő, hogy eddig egyetlen vállalkozót sem találtak a bezárást követően, hogy boltot üzemeltessen itt. Az állami támogatásban bíznak, és még az önkormányzat is felajánlaná a támogatását, például úgy, hogy ingyen adná az épületet, mely korábban is vegyesbolt és mellette italbolt volt. Emellé még a rezsiköltségekbe is besegítene, mondta a polgármester. Addig is próbálnak segíteni a helyieknek, a falugondnok igény szerint beviszi a település buszával az embereket Hőgyészre bevásárolni, vagy gyógyszert kiváltani. Sikerült azt is elérni, mondta a polgármester, hogy minden hétköznap egy dombóvári cég, a Picipó Kft. mozgó boltja bemegy Murgára, és az alapvető élelmiszereket megvehetik a helyiek.

Országosan háromezerrel csökkent a boltok száma tavaly a statisztika szerint. A vesztesek a kisboltok és a kistelepülések. Tolna megyében is számtalan kistelepülés érintett, az egyedül élő, idős emberek vannak a legnehezebb helyzetben a bevásárlás szempontjából is.

A Bátaszékhez tartozó Kövesden – négy-öt kilométer a távolság – is hasonló a helyzet, bár ott többen laknak mint Murgán. Az ott élő családok szeretik a települést, csendes, nyugodt a környék, de a bolt hiánya komoly gondot jelent nekik. Pár éve zárt be a helyi bolt a kocsmával együtt, egy épületben voltak. Lejárt a szerződésük. Az épületet már el is adták. Egy darabig járt ki egy mozgóboltos, de már az sem megy Kövesdre. Nincs más megoldás, mint be kell utazni Bátaszékre bevásárolni. A fiatalabbak még megoldják, van, aki gyalog, más biciklivel, és van, aki a helyijáratos busszal, az idősebbeknek – többen kilencven körül járnak – viszont nagy problémát jelent a bolt hiánya.

A Picipó Kft. járműveit szinte mindenhol ismerik a megyében. Öt mozgóboltjuk van, mondta Börcsök Izabella ügyvezető igazgató. Az öt jármű Dombóvárról indul minden nap különböző irányokba, összesen 58 kisebb települést járnak végig. A cég vezetői egyébként az elsők között voltak az országban, akik felismerték, hogy nagy igény van a kis falvakban arra, hogy helybe vigyék az alapvető élelmiszereket. Tolna megyében Mucsfától Mágocsig, Kistormástól Csikóstőttősig, Nagyvejkétől Murgáig bejárják a vidéket.

Mozgóbolt nem kap támogatást

Sajnos a mozgóboltosokra nem vonatkozik a meghirdetett támogatás, pedig a járműveiket egy idő után cserélniük kell. Önerőből és hitelből próbálnak meg boldogulni. A dombóvári vállalkozás három lábon áll, az állandó üzleteik mellett vannak a mozgóboltok, illetve a viszonteladók, közületek, iskolák, kórházak, idősotthonok kiszolgálása. Ez utóbbi tevékenységüket viselte meg legjobban a koronavírus-járvány, mert jelentősen visszaesett a forgalmuk. A mozgóboltoknak viszont nőtt a forgalma, főleg az idősebbek nem szívesen mozdulnak ki a településükről és nagy segítséget jelent, hogy házhoz megy az élelmiszer. A mozgóboltok egyébként friss pékárut, tésztát, sót, cukrot, lisztet, rizst, tejtermékeket, felvágottat, üdítőt szállítanak zömében. Igyekeznek adott településre mindig ugyanabban az időben érkezni.

Borítókép: A bátai kisboltban sok mindent árulnak, még lottózó is van

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában