politika

2021.03.09. 20:00

Zaják Rita kilépett az ÉSZ frakcióból

Zaják Rita hétfőn este közösségi oldalán jelentette be, hogy kilépett a közgyűlésben eddig többséget alkotó Éljen Szekszárd (ÉSZ) frakcióból.

Szepesi László

20210104 Szekszárd Ács Rezső Szekszárd polgármester átadja Zaják Rita képviselőnek a megbízó levelét sajtótájékoztató keretén belül. Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

Mint azt már megírtuk, Zaják Rita azt közölte, közéleti tevékenysége eddigi legnehezebb döntését hozta meg. Kilépett az Éljen Szekszárd Egyesület frakciójából.

A megyeszékhely közgyűlésében Zaják Rita a Szociális, Egészségügyi, Környezeti és Fenntarthatósági Bizottság elnöke, s néhány hét óta tanácsnokként elsősorban az új orvosi rendelő építésének szervezésén, előkészítésén munkálkodik. Bejelentését, hogy lemond, az interneten a kommentek hosszú sora követte. Ki-ki pártállása, ambíciója, vérmérséklete szerint helyeselte vagy rosszallta a döntését, utóbbiak között számtalan trágár, mocskolódó üzenetet is kapott főként baloldali kommentelőktől.

Lapunknak kedden elmondta, az ÉSZ frakción belüli vitáikról nem akar és nem is fog beszélni. Arra büszke, hogy soha nem hozott elvtelen döntést, tíz éve megfogadta, hogy csak arra szavaz igennel, amire lelkiismerete szerint is igent mondana. Emiatt még a dühödt, fröcsögő kommentelők sem vádolják. Csak azt követelik, adja vissza mandátumát, és mondjon le, mert 2019-ben listáról került a közgyűlésbe.

Hozzátette, azzal, hogy kilépett az ÉSZ frakcióból, nem ült át a Fidesz-KDNP frakcióba, független képviselőként dolgozik tovább, és a jövőben is megnyomja az igen gombot az ÉSZ frakció helyesnek tartott javaslataira.

„Szekszárd már a sokadik olyan település, ahol felbomlott az ellenzéki szivárványkoalíció. Mindez jól rávilágít arra, hogy a hatpárti baloldali együttműködés kormányzásképtelen: nemhogy 4 éven keresztül egy országot nem képesek irányítani, de még két évig sem képesek egy-egy településen együttműködni – kommentálta Zaják Rita kilépését Deák Dániel politológus, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. –Mivel jelenleg a rendkívüli jogrend miatt a polgármesterek egyszemélyben hozhatnak döntéseket, így még nem okoz azonnali válságot a baloldali belharc az általuk vezetett települések életében, de amint vége a járvány miatt bevezetett veszélyhelyzetnek, a baloldali polgármestereket várhatóan egymás után sodorják majd el a belső ellentétek. Szekszárd esetében arra lehet számítani, hogy miután megszűnt az ellenzéki többség a képviselő-testületben, így Ács Rezső várhatóan stabilabban tudja majd irányítani a települést fideszes polgármesterként, az ellenzéki képviselők nehezebben tudják majd hátráltatni a munkájában. Kérdés, hogy a mostani távozást követően mások is hasonlóképpen döntenek-e az ellenzéki képviselők közül, hiszen ebben az esetben még könnyebbé válhat a polgármester helyzete – mondta Deák Dániel.

Bomba Gábor letette a telefont

Zaják Rita hétfő esti posztját követően rövid időn belül Bomba Gábor, az ÉSZ frakció vezetője is közzétette közösségi oldalán a hírt, s meglehetősen szomorú és dühös hangnemben reagált korábbi képviselő társa lépésére. Lapunk kedden telefonon kereste Bombát, aki csak annyit mondott, most nem ér rá, s amikor megkérdeztük, később mikor alkalmas, nem válaszolt, hanem letette a telefont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában