Foltvarrás

2021.04.02. 16:00

A foltvarrók ott segítenek, ahol éppen tudnak

A Szekszárd Környéki Foltvarró Egyesület ott segít, ahol tud. Amellett, hogy rendszeres szakmai foglalkozásokat és kiállításokat tartanak, igyekeznek – lehetőségeihez mérten – különféle csoportokat, személyeket támogatni.

Steiner Viktor

Forrás: Beküldött kép

Az egyesület tagjai általában kéthetente tartanak foglalkozásokat, bár a pandémia miatt az utóbbi időben az interneten kénytelenek tartani a kapcsolatot – mondta el Acélosné Solymár Magdolna, a 2000-ben alapított egyesület elnöke. Hozzátette, az összejöveteleiken különböző foltvarró technikákat sajátítanak el és gyakorolnak, esetenként meghívott előadó segítségével. Ám ezeknek az összejöveteleknek van egy másik fontos célja is, a karitatív tevékenység gyakorlása.

A jelenleg mintegy harminc főt számláló egyesület tagjai rendszeresen varrnak különböző használati tárgyakat, így többek között tornazsákokat, vagy tolltartókat a Babits Mihály Kulturális Központban minden tavasszal megrendezett versmondó verseny résztvevőinek. A szokásos adventi kiállításuk tombolanyereményeit is a tagok készítik el, a bevételből pedig többek között a Baka István Alapítványt, az Esőmanók Egyesület, Tolna Megyei Autista Gyermekekért Közhasznú Egyesületet támogatták. Emellett gyermekotthonokat, de rászoruló magánszemélyeket is igyekeznek segíteni. Utóbbi részeként több beteg gyógykezeléséhez járultak hozzá.

Az egyesület tagjai jelenleg szívpárnákat varrnak a Tolna Megyei Balassa János Kórház sebészeti osztályának betegei részére. A szív alakú párnákat olyan nők részére ajánlják fel, akik mellműtéten estek át. A húsvéthoz kapcsolódva emellett a kulturális központ előtt felállítandó tojásfára készítenek tojásokat – tudtuk meg Acélosné Solymár Magdolnától.

Az egyesület közéleti tevékenységét gyarapítandó, rendszeresen tartanak kézműves foglalkozást a húsvéthoz, gyermeknaphoz, karácsonyhoz kötődően, valamint öregotthonokban, illetve roma nők részére is szerveztek már foltvarró tanfolyamot.

Tartottak már foltvarró tanfolyamot a megyei kórház pszichiátriai osztályán nővérek és orvosok részére is, akik a megszerzett tudást a megelőző és rehabilitációs munkájuk során hasznosítják. Ennek eredményeként az osztály korábban sivár falait foltmunkákkal tették színesebbé – mondta az egyesület elnöke. Az orvosok és a nővérek az ápoltak részére is továbbadták tudásukat, az általuk készített alkotásokból pedig Négy évszak címmel vándorkiállítás született.

Az egyesület minden évben megszervezi adventi kiállítását a kulturális központban. Acélosné Solymár Magdolna büszkén mondja, a sikert jól jelzi, hogy hagyományos év végi kiállításuk megnyitóján száznál kevesebb vendég még sosem vett részt. Hozzátette, ez alól csak a tavalyi év volt a kivétel, amikor a járványügyi helyzet nem tette lehetővé a kiállítás megrendezését. Szomorúan tudatta, ugyancsak a pandémia miatt az egyesület fennállásának húszéves évfordulóját sem tudta méltóképpen megünnepelni.

Szintén büszkék arra, hogy három alkalommal szerveztek Országos Foltvarró Kiállítást és Találkozót Szekszárdon. A legutóbb, 2019-ben nagyszabású fesztivállal ünnepelték a Magyar Foltvarró Céh 30 éves évfordulóját, melynek rendezvényei tizenöt helyszínen zajlottak és melynek központi helyszíne a megyeszékhely volt. Az alkalomból az egyesület a főiskola épületében rendezett saját kiállítást – mondta el Acélosné Solymár Magdolna. Hozzátette, összesen mintegy kétezer körüli vendéget csábítottak Szekszárdra.

A Szekszárd Környéki Foltvarró Egyesület ezen túlmenően részt vesz a minden évben megrendezendő Országos Foltvarró Fesztiválon is, melyet kétévente Budapesten, kétévente pedig egy-egy vidéki nagyvárosban tartanak meg. Sőt, nem csak hazánkban volt már tárlatuk, de Franciaországban is, ahol Szekszárd testvérvárosában Bezons-ban rendeztek közös kiállítást a helyi hímző szakkör tízéves jubileumán. Azóta pedig már vendégül is látták a francia hímző szakkör tagjait Szekszárdon.

Utolsó összejövetelüket 2020 februárjában tartották. Ekkor közös kiránduláson vettek részt Budapesten, ahol megtekintették az Erkel Színházban a Laurencia című balett előadást, illetve a Nemzeti Múzeumban Rotschild Klára életmű kiállítását, valamint az Újpest galériában a Modern Műhely textil kiállítását.

Mint Acélosné Solymár Magdolna mondta, ezt tekinthetik az egyesület húszéves jubileumának megünneplésének. Ugyanis a tavaly év végére tervezett ünnepet kénytelenek voltak lemondani a pandémia miatt. A csoport tagjai a járványügyi helyzet fokozódása óta interneten tartják a kapcsolatot – tudatta az elnök. Hozzáfűzte, a varrás természetesen ilyen körülmények között sem állhat le, folyamatosan szállítják a sebészet ápoltjainak a szívpárnákat.

Acélosné Solymár Magdolna zárásként köszönetet mondott azért, hogy civil kezdeményezésre egyesületüket Szomjú György Díjjal ismerték el. Miképpen ugyancsak köszönte a támogatást a városnak, mely a kiállításaik, rendezvényeik megtartásához szükséges helyszíneket rendszeresen díjmentesen biztosítja és azt, hogy húsz éve a Babits Mihály Kulturális Központ lehet az otthonuk.

Borítóképünkön: A Szekszárd Környéki Foltvarró Egyesület adventi kiállításának megnyitója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában