Szekszárd

2021.04.05. 17:00

A lakosság is jelezheti a kátyúkat

TN

20200121 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Kátyús illusztrációs fotó. Télen a hó és jég hatására és az aszfalt repedésein bejutó víz kátyú kialakulásához vezethet.

Forrás: MW-archívum

Fotó: illusztráció

A megyeszékhely önkormányzata március közepén kezdte meg a kezelésében lévő helyi közutakon az úthibák javítását. Mint arról a polgármesteri hivatal tájékoztatott, a legtöbb gondot a fagyási-olvadási ciklusok gyakori váltakozása okozta. A nappali pozitív hőmérsékletek esetén a csapadék, illetve a víz beszivárog a burkolat repedéseibe, éjszakánként pedig megfagy. A periódus folyamatos váltakozásának eredményeként megnő a kátyúk száma.

Első körön azoknak az utcáknak a javítása történt meg, ahol a helyi tömegközlekedés járművei is haladnak. A munkálatokkal március végére végzett a vállalkozó és mintegy 8 tonna aszfaltot használt fel ezen útszakaszokon a kátyúk javítására. Ezzel párhuzamosan zajlik az első és másodrendű utak felmérése is, a hibák feltérképezése. A lakóövezeti utakon keletkezett burkolathibák felméréséhez a város kéri a lakosság segítségét is. A Polgármesteri Hivatalhoz lehet megtenni a jelzéseket, bejelentéseket a [email protected] e-mail címen.

Fotó: MW-archívum

A kátyús utak minőségi javítása azzal indul, hogy a kátyús részeket körbevágják, majd a kivágott részt alaposan kitisztítják. Emulziós réteggel való kezelést követően forró hengerelt aszfalttal töltik ki a réteget, majd ezt a réteget újratömörítik. A régi és új réteg találkozásnál bitumenszalagot alkalmaznak, melynek használatával tartós aszfaltot kapunk. A burkolatjavító munkálatokat két csapattal látja el a vállalkozó. Az egyik brigád a bontási munkákat, míg a másik az aszfaltozást végzi.

A munkálatok április közepén indulnak és várhatóan május végére fejeződnek be. A kátyúzás során számítani lehet fennakadásokra a közlekedésben, ezért kérik a gépjárművezetők türelmét.

Borítóképünk: a nagyobb kátyúk a gumiabroncsban is kárt tehetnek (illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában