atomenergia

2021.04.14. 14:00

Biztonságban van a radioaktív hulladék

A radioaktív hulladékok tárolására vonatkozó magyarországi szabályozás teljes mértékben megfelel az EU követelményeinek.

Munkatársunktól

2020.01.10 Bátaapáti, Bátaapátiban az atom hulladék tároló helyen sajtótájékoztató majd bejárás történt. fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A fentieket honlapján tette közzé az Országos Atomenergia Hivatal. Az egyik érintett létesítmény Tolna megyében, Bátaapátiban működik. A hazai radioaktívhulladék-tároló létesítmények – a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) és Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) az Országos Atomenergia Hivatal felügyelete alá tartozik. A hatóság évente értékeli biztonsági teljesítményüket. Ahogy a nukleáris hatóság honlapján olvasható, a hatósági felügyeletnek négy fő eszköze van: az engedélyezés, ellenőrzés, értékelés és érvényesítés. A radioaktívhulladék-tároló létesítmények üzemeltetését minősítő biztonsági teljesítmény sok szempontot figyelembe vevő értékelés eredményeként áll elő. A munka alapjául szolgáló hatályos magyar szabályozást az elmúlt hónapokban független nemzetközi szervezet vette górcső alá. A WENRA, azaz a Nyugat-európai Nukleáris Hatóságok Szövetsége által publikált követelményeknek – referenciaszinteknek – a tagországi szabályozásoknak meg kell felelniük. A tagországoknak bizonyítaniuk kell, hogy a megfelelő követelmények szerepelnek a hatályos jogszabályokban.

Az Országos Atomenergia Hivatal honlapján számolt be arról, hogy a WGWD bizottsága szigorú felülvizsgálat után elfogadta, hogy a radioaktív hulladékok átmeneti tárolására vonatkozó összes WENRA-követelménynek megfelel a hatályos magyar szabályozás. Mint írják, hazai vonatkozásban a radioaktív hulladékok végleges elhelyezésére vonatkozó 108 referenciaszintnek történő jogszabályi megfelelést már korábban igazolták.

Új módszert dolgoztak ki, ezért helytakarékosabban tárolnak

A Paksi Atomerőmű működése közben keletkezett kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék elhelyezésére létesítették a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót. A felszín alatt, kétszáz–kétszázötven méteres mélységben alakítottak ki tárolókamrákat. A közel hat kilométer hosszú alagútrendszer a kamrákat is magába foglaló ellenőrzött zónából és építési területből áll. Az építési területről történhet a tároló további bővítése. A hulladékkezelésért felelős RHK Kft. szakemberei új hulladékelhelyezési módszert dolgoztak ki. Ez helytakarékosabb mint elődje, miközben a már megszokott biztonság színvonalát továbbra is garantálni tudják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában