Pályázat

2021.04.19. 17:28

Cél, hogy megszűnjenek az illegális hulladéklerakók

Bonyhádon is felbukkannak itt-ott illegális hulladékhalmok. Ezek felszámolására pályázott és nyert pénzt a város.

Vizin Balázs

20210114 Székesfehérvár, illegális hulladék, szemétszedés. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Forrás: MW

Fotó: Fehér Gábor

– Magyarországon, és sajnos a településünkön is vannak illegális hulladéklerakók. Ezek felszámolására az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyilvános pályázati felhívást tett közzé – nyilatkozta Kaiser Mária.

A polgármesteri hivatal környezetvédelmi és területfejlesztési ügyintézőjétől azt is megtudtuk, ennek célja, hogy a kormány Klíma- és Természetvédelmi Akció­tervében foglaltak alapján sor kerüljön az ország területén elhagyott, vagy jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolására. Bonyhád önkormányzata is sikeresen pályázott erre. Az igényelt és megítélt 13,4 millió forint két részből tevődik össze: egyrészt a jogszerűtlenül elhelyezett hulladék felszámolására 11,4 millió forintot fordíthat az önkormányzat. A fennmaradó összeg pedig egy úgynevezett ingatlanvédelmi rendszer kiépítését szolgálja.

Kaiser Mária azt mondta, a pályázat során olyan területet emeltek ki a városban, amely ilyen szempontból „közkedvelt”, azaz a rendszeres tisztítás ellenére is újra és újra megjelenik a félreeső területen a hulladékhalom. Az érintett ingatlan a bezárt és rekultiváció alatt lévő régi hulladéklerakó területe, illetve annak környezete. A pályázat kapcsán a megbízott szolgáltató köteles a hulladékot a jogszabályoknak megfelelően összegyűjteni, elszállítani, és hulladékkezelő, illetve lerakó telepnek átadni. A gyűjtés során számolni kell azzal is, hogy a hulladék egy része fás, bozótos részen helyezkedik el, itt az aljnövényzet gyérítése és rendezése is a szerződött partner feladatai között szerepel.

– Az újabb hulladék lerakásának megakadályozása érdekében térfigyelő kamerát telepítettünk, amelyet a már meglévő rendszerbe integráltunk. Az így létrejött rendszer segítségével nem csak a nevezett ingatlant, de az arra vezető utakat és a környéket is megfigyelés alatt lehet tartani – emelte ki. Kaiser Mária hangsúlyozta, hogy a háztartásokban keletkezett hulladékot, legyen az lom, építési törmelék, elektronikai eszköz, gumiabroncs, festékmaradvány, vagy éppen vegyszeres doboz, a Gyár utca végén található hulladékudvarban lehet leadni.

A környezetvédelmi ügyintéző arra is felhívta a figyelmet, hogy a jogellenesen elhelyezett hulladék felderítésében és felszámolásában a lakosság is közreműködhet az úgynevezett Hulladékradar mobil applikáció használatával. Ennek segítségével az illegálisan elhelyezett hulladékra vonatkozó adatokat lehet egyszerűen bejelenteni mobiltelefonról, amely közvetlenül az illetékes hatósághoz érkezik meg, így az ügyintézés gyorsabbá és hatékonyabbá válik. Természetesen az elsődleges cél nem a bejelentés, hanem az, hogy mindenki jobban figyeljen a környezetére.

Borítóképünk illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában