Egy anyát hoztak le a fiától búcsút venni a Covid-osztályon

Nem csitul a járvány, sok a covidos beteg. Ennek egyik oka, hogy rengetegen vannak, akik lábon kihordták a betegséget. S bár nekik szerencséjük van, hogy nem kerültek kórházba, de ki tudja, hány emberrel találkoztak közben, akiket megfertőztek, s akik emiatt súlyos állapotban vannak, voltak. Dr. Kovács Klára háziorvos naplóját folytatjuk.

Mauthner Ilona

Ápolók a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. Az intézmény kizárólag COVID-ellátást végez.

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

– Több az oltóanyag, be is adjuk, de az oltóanyag­ért folytatott harc nem csitul. A fiatalok oltása „hangosabb”, nagyobb csetepatéval jár, mint az idősebb korosztályoké. Teljes listából dolgozunk, ami elsősorban azt jelenti, hogy már mindenki megjelenik a listánkon, aki a praxisból regisztrált – mondta dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos.

– Születési éve szerint 1920-as a legidősebb, 2003-as a legfiatalabb regisztrált páciensem. Több eddig oltásellenes páciens neve is felkerült a listára. Az első adandó alkalommal behívom őket, ezzel is jelezve, normális dolog, ha az információk birtokában megváltoztatjuk a véleményünket. A beoltottak neve egy hét múlva kerül le a listáról, ezért többször gondot jelent, hogy egyesekkel mi történt. Aki megkapta az oltást, lekerül a listáról. Ha egy név rajta marad, akit már elküldtünk, gyanús, hogy mégsem ment el az oltópontra, bár erről elfelejtett szólni.

Olyan is van, aki a listán „várakozva” gondolkodik még egy kicsit, mert éppen elbizonytalanította néhány álhír. A fiatalabbak, amikor mondom, hogy jöhet Astrára vagy mehet Szputnyikra, akkor visszakérdez. „Ezt most kell eldönteni?” Szerintem a védőoltás ügye jelenleg olyan fajsúlyú kérdés, amit előre illik átgondolni, és akkor a válasz csak igen vagy nem lehet. Kérem, hogy a döntést mindenki előre hozza meg.

Naponta több páciens érkezik antitestes gyorstesztre, mert utólag szeretné megtudni, hogy két hete, amikor légúti tünetei voltak, akkor ő koronás volt-e? Az összes kíváncsi eredménye zebracsíkos volt. Ők azok, akik lábon kihordták a fertőzést, mert enyhe tüneteik voltak. Nekik utólag állt össze, hogy mi történt velük. Sajnos másokat így megfertőztek. Ez felelőtlen viselkedés, mert jártukban-keltükben szórják a vírust.

Újabban az antitest kimutatást vércseppből több oltott páciens is kérte. Volt olyan, akinél két Pfizer-oltás felvétele után nem jelent meg az IgG csíkja. Megijedtek a helyzettől, de mindenkinek elmondom, hogy a gyorsteszt ellenanyag-kimutatása során ugyanúgy, ahogy a fertőzöttségnél, csak a pozitív eredményt szabad elfogadnunk. A negatív bármikor lehet álnegatív, mert nem specifikus a vizsgálat.

„Akkor én mikor kapok másik oltást? Olyat, ami véd?” Nincs szükség másik oltásra, az oltása 95 százalékban véd, még akkor is, ha egy egyszerű gyorsteszt nem mutatja ki. Ez azt jelenti, hogy száz emberből – aki mindkét Pfizer-oltást felvette – 95, ha elkapja a koronavírust, maximum enyhe tünetei lehetnek és kizárt, hogy lélegeztetőgépre kerüljenek, vagy halálos kimenetelű legyen a fertőzés. Százból öt embert viszont nem véd meg az oltás a kórházba kerüléstől.

A nyájimmunitás is véd. Ennek ismeretében a környezet átoltottsága felértékelődik. Biztassunk oltásra mindenkit, akivel kapcsolatban kerülünk. Mások oltását illetően is mindannyian érdekeltek vagyunk. Hangsúlyozzuk, hogy a koronavírus nem ugorja át az oltottakat, nem kerüli ki őket. Az oltás felvétele nem azt jelenti, hogy nem kapjuk el, ha ránk köhögnek vagy tüsszentenek, hanem hogy nem leszünk súlyos betegek. Ezért fontos, hogy továbbra is hordjuk a maszkot magunk és mások érdekében.

Dr. Kovács Klára, bátaszéki háziorvos
Fotó: Mártonfai Dénes

Leírom a múlt szombati eseményeket. Oltottam 60 AstraZenecával, 6 Pfizerrel. Közben 6 Covidos telefonált. Nekik teszt és Favipiravir szedése következik. Egy Favipiravir-kezelésen túl levő, de lázas és gyenge pácienst beküldtem a kórházba. A Covid-sürgősségin Bamlanivimab-infúziót kapott, este hazajöhetett.

Hétfő reggel a rendelés első órája szintén jól tükrözi a helyzetet. A koronavírustól lázas betegek sorát a hozzátartozók telefonálása szakítja meg. Ilyenkor már melléüt a szívem. A megrendült hozzátartozók tájékoztatnak a hétvégén történtekről: meghalt a sikeres műtét után Covidban, kórházba került, mert fulladt, intenzívre került, lélegeztetik. Elképesztő, mit művel az oltatlan emberrel a vírus.

Az oltottak is betegek, de közel sem annyira, mint az oltatlanok. A városban ennyi covidos nem volt soha. A halottaink egyelőre az idősebbek közül kerülnek ki, bár elvesztettünk egy fiatalos, egészséges, sportos, egészségtudatos 61 éves beteget. Osztályon volt tüdőgyulladással és hirtelen meghalt. A rossz hírrel a hozzátartozó jelentkezett, mert lelkére kötötték, hogy hívja fel a háziorvost. Megrázó a regiszterből úgy kijelenteni valakit, hogy harminc évig a páciensem volt.

Az oltás felvételére biztatjuk és kérjük önöket észérvekkel és érzelmi töltetű ráhatással. Nincs mire várnunk, a vírus itt van közöttünk. Az átoltottsággal a vírus előtt kell járnunk.

A Coviddal kórházi osztályon kezelt és onnan élve hazatért beteg történetéből tudjuk, hogy amíg ő is a levegőért és az életéért küzdött, addig a szomszéd ágyon fekvő harmincöt éves férfihoz a szintén covidos, egy emelettel feljebb fekvő édesanyát hozták le tolókocsiban elbúcsúzni. Nem sokkal ezután a fia, a harmincöt éves férfi meghalt. A vírus nem válogat, a fiatalok közt is szedi áldozatait.

Sok a súlyos eset

Négy nagyon szomorú eset volt a héten. Közülük egy a sikeres koszorúérműtét után a vírus áldozata lett. Jó pumpafunkcióval érkezett haza, de valahol „benyalta” a vírust. Ennél csak az a kínosabb, hogy az idős családtagja is elkapta. A párját elvitték, de a vírus ottmaradt. Alig hiszem, hogy ilyen kétségbeejtő helyzetbe kerülhet ember a városban világjárvány alatt. Egyedül volt a házában a betegséggel és a veszteség fájdalmával. Segítséget nem tudtunk küldeni a karantén miatt. A fia is csak a kapuig mehetett. Ennyi súlyos esetem egyszerre nem volt még.

Hála az istennek van ígéretes is. Egy szívemhez közelálló betegem a második oltás után egy nappal elkapta a vírust. Nagy kockázatú páciens, nem csodálom, hogy tüdőgyulladása lett. Bementem hozzá, megvizsgáltam. Nem időztem sokáig. Óvatosságból beöltöztem, betartottam minden szabályt. Beutaltam, mert oxigénhiánya volt. Napokig válságos volt az állapota, de túlélte a krí­zist, már javulgat. Biztosra mondom, hogy a Sinopharm kiváltotta immunválasz nélkül elvesztettük volna. Igaz, tehát, hogy az oltás életet ment.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában