Civil kezdeményezés

2021.04.17. 12:36

Föld napi szemétgyűjtés lesz Szekszárdon

Tisztítsuk meg Szekszárdot! elnevezéssel szemétgyűjtést szervez a Szekszárdi Hulladékkomandó, mely várja az önkéntesek jelentkezését.

TN

20200827 Székesfehérvár, Fidelitas, MÁV parkoló, szemétszedés. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor

A föld napját, április 22-ét, először 1970-ben tartották meg a világon, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. A jeles nap mának szóló üzenete: fenntarthatatlan módon élünk, elszennyezzük a bennünket éltető levegőt, a vizeket és az élelmiszer-termelést biztosító termőtalajt, valamint a föld napról-napra zsugorodó természetes élővilágát. Tehát lényegében a környezetünk szennyezésén keresztül nap mint nap saját magunkat mérgezzük meg. Ezen a napon egy rövid időre meg kellene állni, le kellene lassítani, és elgondolkodni azon, hogy merre tovább. És valamint tenni is kellene.

Hat civil szervezet hozta létre 2020-ban a Szekszárdi Hulladékkomandót, amely a föld napja alkalmából Tisztítsuk meg Szekszárdot! elnevezéssel szemétgyűjtést szervez, amelyhez önkéntesek jelentkezését is várják.

Szekszárd egy-egy részének megtisztítása április 22-én délután 13 óra 45 perckor kezdődik (eső esetén 1 hét múlva, azaz április 29-én) a Baka István Általános Iskola 4. évfolyamos három osztályának 75 diákja részvételével. A gyerekek az iskola tágabb környezetében elszórt szemetet szedik össze, mégpedig a Béri Balogh Ádám utca nyugati részén, a Május 1. utca és az Alisca utcák által határolt területen egészen az Aurélia gyógyszertárig.

A szemétgyűjtés április 24-én 9 órától (eső esetén 25-én 9 órától) folytatódik a Csatári körforgalomtól a kelet-északkelet irányába elterülő déli üzletközpont és környéke hulladékmentesítésével.

Központi, kiindulási gyülekezőhely: az XXL bevásárló központ parkolója, az önkénteseket is ide várják, 8 óra 30 perctől. Tervezett megtisztítandó terület: Mc. Donald’s, Park Center, Tesco áruház, XXL Bevásárló központ, Diegó Szőnyeg, OBI, SZ+C Tűz-ép, Jysk, és az OMV benzinkút környéke.

A szemét összegyűjtéséhez szükséges védőkesztyűt, zsákokat, majd az összegyűjtött szemét elszállítását és ártalommentes elhelyezését a Szekszárdi Hulladékkommandót alkotó hat civil szervezet Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Alisca Terra Nonprofit Kft. biztosítja.

Borítóképünkön egy régebbi szemétszedési akció pillanata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában