több hőt fogyasztottunk

2021.04.18. 15:19

Fűtésszámla: sok visszatérítésre ne számítson az idén

Hajdan hivatalosan április 15-én véget ért a fűtési időszak, s akár hideg volt, akár nem, a központi fűtések radiátorai már nem melegítettek. Ma viszont a fűtőművek mindenhol, így Szekszárdon is május 15-ig igény szerint adnak meleget.

Szepesi László

Forrás: MW-archívum

A lassan véget érő fűtési szezon manapság furcsa képet mutat. Míg mi, laikusok úgy éreztük, nem is volt igazi tél, havat alig láttunk, nem is nagyon fagyott, mégis március végéig a kazánokban majdnem öt százalékkal több gázt kellett elégetni, mint az előző évben – mondta Csukle Tibor, a több mint öt és fél ezer lakást és több száz intézményt fűtő Szekszárdi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Vélhetően a Covid–19 is okozója a többletfogyasztásnak, mert a lakók többet voltak otthon, kellett a meleg, s nem állították alacsonyabb hőfokra a radiátorok szelepeit. Az említett öt százaléknál is több gázzal lehetett volna meleget csinálni, ha nem cserélik ki tavaly a kazánok égőit a legkorszerűbb oxigénkorrekciós égőkre, amelyek sok paramétert figyelembe véve szabályozzák az égést. Ezeknek is szerepe van abban, hogy a teljes fűtési rendszer hatásfoka 87 százalékra javult.

Idén sajnos nem lesz módjuk ilyen fejlesztésekre, mert minden pénzüket elviszi a CO2-kvóta vásárlása. Az égéskor keletkező szén-dioxid mennyiségétől függően fizetni kell. A CO2 pedig tőzsdére került, felment az ára a tonnánkénti 22 euróról a duplájára, emiatt 180 millió forintot kellett kifizetni, ami gazdaságilag megviselte a céget. Le kellett állítani az összes fejlesztést, létszámot kellett csökkenteni, hogy talpon maradjanak.

Ha esetleg megvalósulna az a terv, ami a Modern Városok Programban is szerepelt, hogy Paksról, az erőműből hoznák csövön a meleget, akkor a CO2-kibocsátás miatt sem kellene fizetniük.

Leolvassák a költségosztókat

A fűtési időszak – bár az időjárás okoz néha meglepetést – lassan véget ér. A lakásokban, közületekben azért még megy a fűtés néhány hétig, ha ilyen zord idő marad. Azután a Techem Kft. megkezdi a költségosztók leolvasását, s az adatok alapján készülnek majd a számlák. Lesznek, akiknek többletet kell fizetni, azért is, mert a vírus miatt otthon maradt lakók több meleg vizet használtak. Nagy visszatérítésre idén nem lehet számítani.

Borítóképünkön: Csukle Tibor úgy véli, nagy visszatérítésre idén nem számíthatnak a távfűtéses lakásban élők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában