Már több mint ötszázan védettek Bölcskén

Bölcskén, ahogy lehetőség adódik az orvosi rendelőben, értesítik az érintetteket, hogy a veszélyeztetettség szerint milyen sorrendben és melyik vakcinát kaphatják meg. Dr. Schmieder Melinda háziorvos felhívja a figyelmet a fontos információkra, illetve Bölcske közösségi oldalán feltüntették az eddig beoltottak számát.

Kalmár Klaudia

A Bács-Kiskun Megyei Kiskunhalasi Semmelweis Kórház oltópontján a pedagógusokat oltották a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinával. 20210403 Kiskunhalas Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe

Forrás: MW

Fotó: Bús Csaba

Továbbra is javasolják mindenkinek az oltás felvételét, és mindenkit tájékoztatnak arról, hogy kinek melyik oltás javallott. Dr. Schmieder Melinda, Bölcske háziorvosa kiemelte, hogy nyugodtan keresse meg az, aki fél az oltástól, fogalmazza meg azt, hogy miért nem akarja beadatni magának, és szívesen válaszol minden felmerülő kérdésre. A környékről e hét szerdáig több mint ötszáz lakos kapta meg valamelyik vakcinát, azonban a fertőzöttek száma is jelentősen megugrott.

– Megkaptuk a teljes regisztrált listát a hétre egy prioritási sorrenddel, így adódott egy kis mozgásterünk, hogy a nagyon veszélyeztetettek oltása mielőbb megtörténhessen. Legjobb tudomásunk szerint az első csoport azon tagjait, akik kérték a vakcinát, beírtuk, ők a hatvanöt év felettiek, a második trimeszternél tartó kismamák, az onkológiai kezeltek, a transzplantációs listán levő páciensek. Aki úgy érzi, hogy megfázott, elrontotta a hasát vagy Covid-gyanús, jelentkezzen a tünetek kezdetén. Már a pozitív teszt előtt is felírhatjuk a Favipiravir-t, amit a fertőzés elején érdemes szedni, és igazoltan csökkenti a súlyos betegség kialakulásának az esélyét. Egyrészt társadalmi érdek, hogy lehetőleg ne adja át senkinek a vírust, másrészt így már egyéni érdek is. Életek múlhatnak a korán megkezdett antivirális kezelésen – tájékoztatott a háziorvos.

Hozzátette, hogy üzenetben csak az oltásokkal kapcsolatban keressék a rendelőt, hiszen a receptfelírásokkal a kérdések elvesznek a sok név között. Időpontot kizárólag telefonon kérjenek. Recepteket elsősorban e-mail üzenetben kérjenek vagy kedden és csütörtökön délelőtt a rendelői telefonon.

A fiatalok segítsék az idősebbeket

A településen eddig már több, mint ötszáz embert oltottak be, közülük kétszázan kaptak Pfizer-vakcinát, száznegyvenen Sinopharm-ot, körülbelül nyolcvanan Sputnik-V-t és szintén nyolcvanan AstraZeneca-t, tizenegyen pedig Moderna-t.

Ebbe az adatsorba nincs beleszámítva az idősek otthona és a foglalkozásuk miatt veszélyeztettek Pfizer-oltása. A novemberi ötven regisztrált fertőzött óta most márciusban hasonló a helyzet, hiszen szintén ötven körüli koronavírusos lakost leltek fel.

A koronavírus elleni vakcinák beadását természetesen folytatják. Ezenfelül pedig kérnek minden fiatalt, hogy ne beszéljék le az időseket az oltásról, inkább segítsenek nekik a regisztrációban és az oltópontra való eljutásban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában