vita

2021.04.15. 17:31

Megromlott a viszony, Fürged válna Ozorától

Fürged község önkormányzata ki akar lépni az Ozorai Közös Önkormányzati hivatalból, miután megromlott Fürged és Ozora polgármestere közötti kapcsolat a jegyző személye miatt. Barkóczi József fürgedi polgármester a helyzetről nyílt levelet tett közzé, és lapunknak azt mondta: nincs visszaút, ezt már nem lehet „megbeszélni”.

Brunner Mónika

Forrás: Facebook

Az Ozorai Közös Önkormányzati Hivatalhoz két község, Ozora és Fürged tartozik mintegy tízfős hivatali összlétszámmal. A két falu egymástól körülbelül hét kilométerre található. A települések közötti jó kapcsolat a múlt év januárjában romlott meg.

– Ozora polgármestere a gyesen lévő közös jegyzőnk helyettesítésére egy új jelöltet választott, akit én már az állományba felvétele előtt sem tartottam alkalmasnak. Ragaszkodtam az előző jegyzőhöz, aki vissza is tért volna hozzánk, ám az ozorai polgármester végül nemet mondott neki, és inkább a helyére felvett új jegyzőt állandósította. A gyesen lévő jegyző munkaügyi bírósághoz fordult, amely ügyben engem tanúként hallgatnak meg. Hamarosan döntés születik arról, jogszerű volt-e, hogy végül nem vették vissza az állásába – mondta lapunknak Barkóczi József fürgedi polgármester, hozzátéve, ez az ügy mérgesedett el annyira, hogy szerinte már nincs visszaút.

Korábban kitűnő volt a kapcsolata Ozora polgármesterével, aki mindenben kikérte a véleményét. A közös munkájukat ezen ügy előtt mindvégig kiegyensúlyozottnak nevezte. A helyzet azonban több mint egy év alatt olyannyira megváltozott, hogy végül Fürged község önkormányzatának közösségi oldalán " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közzétett, hivatali pecséttel ellátott nyílt levelével Barkóczi József polgármester egyértelművé tette: nincs lehetőség arra, hogy megoldják a kialakult helyzetet.

Okként leginkább a jelenlegi jegyzőt nevezte meg, akit sem szakmailag, sem emberileg nem tud elfogadni.

– Miközben én is a munkáltatója vagyok, mindvégig ennek a ténynek ellenében dolgozott és dolgozik a mai napig – tette hozzá.

A rossz helyzetet érzékeltetve kitért arra az esetre, hogy 2013-ban sikeres Start közmunka pályázatuknak köszönhetően Fürged 5,7 millió forint értékben ágaprító géphez jutott. Hogy segítsék Ozorát, a gépet kölcsönadták a településnek. Ekkor még jó volt a viszony, de miután minden rosszra fordult, visszakérték a gépet, ám azt nem kapták könnyen vissza.

– Rendőrségi bejelentést tettem, bemutattam az ágaprító gép számláját hivatalos személynek, így hozhattuk vissza nagy nehezen a településünkre a gépet. Ennek két hete – tette hozzá.

Barkóczi József fürgedi polgármester vezetésével az önkormányzatuk végül szeretne kiválni a közös hivatalból. A polgármester a megyei kormánymegbízotthoz, a miniszterelnökséghez is fordult, és egyelőre úgy tűnik, a kiválásra nincs jogi lehetőség.

– Ha még három és fél évet kell így végig kínlódnunk, azt senkinek nem kívánom. Hivatalos úton próbáljuk intézni, kértem miniszterek közbenjárását, segítségét is, mert hosszú távon így nem tudunk dolgozni, az egész hivatali munkarendünk omlott össze – mondta.

Az ozorai jegyző lapunknak azt mondta, hogy sem ő, sem Ozora polgármestere nem kívánnak nyilatkozni, ellenben jogi útra terelik ezt az ügyet.

Hozzászólt a volt jegyző is

A rendhagyó nyilvános levélben Fürged polgármestere közvetlenül az ozorai lakosokat szólította meg. Kitért arra is, hogy a levélben foglaltak nem csak a saját véleményét, hanem számtalan tisztes, kedves ozorai polgár álláspontját is tükrözik. Hozzátette: a két település ezer szállal kötődik egymáshoz, ő pedig pontokba szedve írta le meglátását, kérdéseit.

A nyílt levélhez hozzászólók között a volt jegyző is feltűnt és elmondta a véleményét: abban szerepel, azért, hogy a jegyzői munkakörébe visszahelyezzék, bírósághoz fordult, a peres eljárás még folyamatban van. Egy másik kommentáló pedig arról írt, sajnálja, hogy a két település közötti sok éves jó kapcsolat ide fajult, emellett pedig sok erőt kívánt a fürgedi polgármesternek a helyzet megoldásához.

A teljes levél elérhető Fürged hivatalos Facebook-oldalán, " target="_blank" rel="noopener noreferrer">IDE kattintva.

Borítóképen: Barkóczi József, Fürged polgármestere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában