Helyi közélet

2021.04.22. 18:11

Mi adhat okot koronavírusfertőzés-gyanúra?

Az évnek ebben a szakában többen küzdenek náthával, köhögős, hurutos megbetegedéssel.

TN

Forrás: Shutterstock

Folyamatosan emelkedik az azonosított fertőzöttek száma a koronavirus.gov.hu kormányzati portál vírustérképe szerint, ugyanakkor – úgy tűnik – elértük a harmadik hullám tetőzését. Szerencsére más városokhoz hasonlóan Szekszárdon is csökkent az elmúlt hetekben a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben. A Covid–19 a szennyvízzel nem fertőz, ám a nagy érzékenységű vizsgálatával a járványhullám alakulása előre jelezhető.

Az évnek ebben a szakában mindemellett többen küzdenek náthával, köhögős, hurutos megbetegedéssel, ezért arra voltunk kíváncsiak, jelenleg milyen metódus szerint zajlik a háziorvosi rendelőkben a gyógyító munka.

Dr. Tusa Annamária, szekszárdi házi gyermekorvos elmondta, benne vagyunk a szokásos köhögős nyavalyák sűrűjében. Ám ha most valaki lázas, hőemelkedése van, és általánosan rossz a közérzete, ne adjisten fáj a torka, és kialakult a száraz köhögés, gyanúra adhat okot, hogy esetleg elkapta a koronavírus okozta betegséget.

Ilyenkor huszonnégy órás házi karantént rendel el a háziorvos, ha pedig a már meglévő tünetek mellé a szaglás elvesztése is társul, egyértelmű, hogy kérni kell a tesztelést. Ilyenkor az érintett gyermek szüleivel felveszik a mentősök a kapcsolatot, és időpontot egyeztetnek.

Ha az első teszt negatív, a másodikat a Sárvíz utcában végzik el. Ha viszont kimutatják a koronavírus jelenlétét, hatósági karantént rendel el a tisztiorvosi szolgálat. Azok is karanténba kerülnek, akikkel a fertőzöttek a tünetek megjelenése előtti négy napban legalább tizenöt percet töltöttek együtt két méteren belüli közelségben.

Borítóképünkön: a száraz köhögés is jelezheti, hogy megfertőződött

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában