Burkolatjavítás

2021.04.08. 14:00

Szélsőséges tél adott munkát a közutasoknak

Százkilencvenezer munkaórát teljesítettek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. gépei a téli időszakban, tájékoztatta az állami cég lapunkat.

B. M.

Kátyúznak Jakabszállás és Kunszállás között A Magyar Küzút Nonprofit Zrt szakemberei burkolatjavítást végeznek

Forrás: MW

Fotó: Banczik Róbert

A 2020–21-es téli szezon március közepén ért véget, és átlagosan enyhébb volt a korábbi évekhez képest. Ám az időjárás jóval változékonyabb és szélsőségesebb is volt, amely elsősorban a síkosságmentesítési munkák számát növelte.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt tél során összesen közel száznegyvenezer tonna útszóró sót, 6,4 millió liter kalcium-klorid-oldatot és megközelítőleg kilencszáz tonna kalcium-klorid-granulátumot használtak fel a szakemberek a harminckétezer kilométeres országos közúthálózat téli üzeme során.

Az ehhez kapcsolódó feladatokat az országos és tizenkilenc megyei központi irányítás, valamint a kilencvennégy mérnökségi telephelyen keresztül összesen háromezer-háromszáz fő végezte tizenkét órás váltott műszakokban, 0–24 órában. A nyolcszázötven hóeltakarításra és síkosságmentesítésre is bevethető munkagép, illetve a több mint százhatvan rakodógép közel százkilencvenezer aktív munkaórát teljesített.

Tekintettel a változékony téli időjárásra, a burkolathibák javítására is nagy hangsúlyt fektettek a szakemberek. Ennek során november közepétől március közepéig összesen közel harmincnyolcezer tonna melegaszfaltot és több mint kilencezer tonna hidegaszfaltot használtak fel a lokális és nagyfelületű javításakor.

A tél végével országosan csaknem ötszáz kilométernyi szakasz mellől szedik be a szakemberek a hófogó rácsokat, hogy ne akadályozzák a mezőgazdasági munkákat. Ezzel együtt újra a tartósabb javítási munkákra fókuszálnak már hetek óta.

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk: Tolna megyében idén közel négyezer-ötszáztizenegy tonna melegaszfalt és száznegyvenkét tonna hidegaszfalt hasznosítására van lehetősége a társaságnak, amelyeket az év folyamán fokozatosan, ütemezetten használnak fel, első körben a fő-, majd a mellék-, végül a bekötőutakon.

A kedvező időjárási helyzet miatt Tolna megyében természetesen szintén kinyitottak a melegaszfaltkeverő-telepek, így a tartósabb helyi javítási munkákra tudják a hangsúlyt fektetni.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában