felújítás

2021.05.14. 07:00

Átépül, szép és korszerű lesz a patinás középiskola

Három évvel ezelőtt csőtörés miatt életveszélyessé vált Szekszárdon a Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskola. Azóta az oda járó félezer diák a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi karának E-épületében tanul.

Szepesi László

20201204 Szekszárd Évekkel ezelőtt életveszélyessé vált a Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakközép Iskola egy csőtörés miatt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium most 1400 millió forintnyi támogatásával újítják fel az iskolát. Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság Képen: Dömötör Csaba Szekszárdi Szakképzési Centrum kancellárja

Fotó: Makovics Kornél

Tavaly a kormány döntött arról, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium egymilliárd-négyszázmillió forintos támogatásával újítsák fel az iskolát, s így egy kívül-belül átépített, korszerű épületben tanulhatnak majd a jövő szakácsai, a vendéglátás, az idegenforgalom leendő szakemberei.

A kivitelezés, illetve az ahhoz kapcsolódó teendők elvégzése az állami magasépítési beruházásokkal megbízott ügynökség, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. feladata.

Tavaly megtörténtek az előkészületek, a kivitelezést közbeszerzés során a szekszárdi SZ+C Stúdió Kft. nyerte el. Ők végezték a szekszárdi Baka István iskola energetikai korszerűsítését, és Móron egy új iskolaszárny építését is. Mint arról Czank Géza, az SZ+C Stúdió ügyvezetője tájékoztatott, a szekszárdi középiskolában január közepén kezdték el a munkát, azóta folyik a bontás és az építés.

A vendéglátóiskola épületének csak a váza, szerkezete marad meg, több helyen a födémet is ki kell cserélni, azokon a helyeken, ahol a szilárdságot biztosító vasszerkezet erősen korrodálódott. Magasodnak az új közfalak, az eltávolított ablakok helyére, illetve, az újonnan kialakított ablakhelyekre pedig már várják az újakat. A tetőt teljesen ki kell cserélni, a régi már nem megfelelő, az új tetőre hőszigetelő réteg, s legfelülre 50 kilowatt kapacitású napelempark is kerül.

A munka során a természetvédőktől kértek segítséget, ugyanis az épület nyugati részén denevérek vertek tanyát. A denevérek védett állatok, a kivitelezésnél úgy kell dolgozni, hogy megmaradjon a denevérek természetes élőhelye. A munkálatokat az egész világnak gondot okozó járvány is befolyásolja. Az egyik alvállalkozó csapatban például többen megbetegedtek. Ez a csapat az előírt karantén és tesztelés után tért vissza folytatni a munkát.

Az iskola teljesen megváltozik, másutt lesz a bejárat, átalakulnak, a működéshez igazodnak a belső terek. A tantermek mellett lesz korszerű cukrászműhely, szakácsoknak tankonyha, pincéreknek gyakorlóterem.

Az intézmény diákjai idén még az egyetemi kar E-épületében gyarapítják tudásukat, saját iskolájuk jövőre lesz kész. A szerződés szerint négyszáz nap alatt kell a munkát elvégezni, a terminus 2022 januárjában, egészen pontosan január 12-én jár le. Erre az időpontra kell az SZ+C Stúdió Kft.-nek készen átadnia a megújult iskolát.

Borítóképen: Dömötör Csaba, a Tolna Megyei Szakképzési Centrum kancellárja az iskola épületénél még a felújítás megkezdése előtt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában