könyv mutatja be életútját

2021.05.15. 08:00

Dr. Deák Gábor volt Tamási első polgármestere

B. M.

Örményi János, a Tamási Táj volt szerkesztője könyvet írt dr. Deák Gáborról, Tamási rendszerváltás utáni első polgármesteréről. Dr. Deák Gábor a város akkori anyagi helyzete kapcsán elmesélte, hogyan gyűjtötte be az osztályvezetőktől a város helyzetére vonatkozó adatokat. Fény derült negyvennyolcmillió forint banki tartozásra, egy tizenegymillió forintos kifizetetlen számlára, húszmillió forintos hitelre, amelyből a szennyvíztisztítót fizették, és további ötmillió forintos kifizetetlen számlára. A ’91-es év kezdetén tisztázni akarta a város ingatlanjainak tulajdonjogi helyzetét, vagyonleltárát. A város birtokában valamikor földterületek is voltak, ám a vagyoni nyilvántartás vezetése hiányos volt.

– A mozi épülete korábban egyházi tulajdon volt. Az egyházi tulajdonról és azok visszaszolgáltatásáról döntött az országgyűlés. Ezt a rendeletet mi a lehető legrövidebb időn belül végrehajtottuk, az egyháznak visszaszolgáltattuk az épületet. Tolna megyében ez volt az első visszaszolgáltatás – mondta Dr. Deák Gábor a róló szóló könyv egyik kötetében. A második kötetben már a méhész szakmájáról ad számot, hiszen számos magas hazai és nemzetközi méhész kitüntetés birtokosa.

Örményi János szerkesztő büszke az életrajzi és a méhészeknek szánt szakmai kötetre.

– Dr. Deák Gábornak igen változatos az életútja. Agrármérnök, tanársegéd volt a gödöllői egyetemen. 56-os elbocsátottként került a Tamási melletti Fornádi Állami Gazdasághoz. A legmagasabb nemzetközi méhész kitüntetés, az Apimondia-díj birtokosa, jelenleg ő az országban az egyetlen élő kitüntetett. Annak idején friss nyugdíjasként választották meg Tamási rendszerváltás utáni első polgármesterének – mondta lapunknak Örményi János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában