a magyarral indul

2021.05.01. 20:00

Hétfőn elkezdődik az írásbeli érettségi

Az Oktatási Hivatal lapunkat tájékoztatta, hogy Tolna megyében kétezer-kétszázharmincketten jelentkeztek érettségire, a vizsgák huszonnyolc helyszínen zajlanak majd. Az írásbeli érettségi vizsgaidőszak május harmadikán, hétfőn a magyar nyelv- és irodalom vizsgával veszi kezdetét.

Brunner Mónika

20200504_Éretségi_Szekszárd_A Gary János gimnáziumban is rendben elkezdődött az éretségi Fotó:Mártonfai Dénes_MD_TN

Forrás: MW-archívum

Fotó: Mártonfai Dénes

Az Oktatási Hivatal ismertette, hogy megyénkben összesen hatezer-háromszázhetvenhat közép- és ezer-egyszázhetvenhét emelt szintű vizsgát rendeznek. Az érettségi írásbeli vizsgákon a szervezők biztosítják, hogy a kezdés előtt a diákok az épületben ne csoportosuljanak. Ezzel is csökkenteni szeretnék a fertőzés veszélyét.

Minden helyszínen biztosítani kell a megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt. A termekben maximum tíz fő tartózkodhat, minimum másfél méter távolságban egymástól. A védőmaszk viselése a vizsgaszervezők és a felügyelő tanárok számára kötelező. A védőmaszk viselése a vizsgázók számára a vizsga előkészületei során kötelező, az írásbeli vizsga alatt ajánlott, de nem muszáj viselni.

Heilmann Józsefné, a Szekszárdi Garay János Gimnázium igazgatója lapunkat tájékoztatta, hogy gimnáziumukban százhuszonkét emelt és háromszázhetvenkilenc középszintű érettségire kerül sor. Ebben negyvenkét előrehozott vizsga is szerepel. Szóbeli vizsgát nem terveznek.

A diákok nagy alapossággal készültek a megmérettetésre. A digitális munkarendben valamennyi órájuk kontakt óra volt, ezen túlmenően konzultációs lehetőségeket biztosítottak a kötelező érettségi tárgyakból. Az elköszönés hagyományos formáinak változása természetesen rányomja bélyegét a diákok hangulatára. Bíznak abban, hogy a járványügyi helyzet javulásával a búcsúzás megfelelő formáit is meg tudják teremteni.

A Tamási Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda idei évi összes érettségizőjének a száma kilencvenhat. Negyvenheten előrehozott érettségit tesznek idegen nyelvből és informatikából. Az emelt szinten érettségizők száma szintén negyvenhét. Ebből nyolcan dupláznak, egy vizsgázó pedig három tantárgyból érettségizik emelt szinten.

Az oktatási intézmények általában csak az írásbeli vizsgákat szervezik meg. Ám középszintű érettségi esetén, feltéve, ha a vizsgázó írásbeli teljesítménye elérte a tizenkét százalékot, de nem érte el a huszonötöt, szóbeliznie kell. Emellett testnevelés vizsgatárgyból is kell szóbeli vizsgát tenni.

– Testnevelésből egy vizsgázónk van, akinek a szóbeli és gyakorlati érettségijét is kötelesek vagyunk megszervezni – tájékoztatta lapunkat Pécsi Gábor igazgató, ismertetve: az iskolájuk igyekszik napi szinten tartani a kapcsolatot az érettségizőkkel. Azt tapasztalják, a vizsgázókat igen érzékenyen érinti, hogy elmarad a ballagásuk, hiszen ennek is egy meghatározó eseménynek kellene lennie az életükben.

Ráadásul a mostani végzősök oktatása jórészt online zajlott. Ezért sem készülnek túl vidáman és lelkesen a nagy megmérettetésre. Az oktatási intézmény azonban igyekszik támogatni őket ebben a nehéz helyzetben. Azt is megtudtuk, hogy az oktatási intézményükben május végén terveznek nyílt napot tartani az 5. és 9. évfolyamon, június tizennyolcadikán pedig pótfelvételit hirdetnek.

Ekkor vizsgáznak a diákok

Egyes emelt és középszintű érettségi írásbeli vizsgák időpontjai: május 3.: magyar nyelv és irodalom (emelt), magyar nyelv és irodalom, magyar mint idegen nyelv (középszintű), május 4.: matematika, május 5.: történelem, május 6.: angol nyelv, május 7.: német nyelv, május 10.: nemzetiségi nyelv és irodalom, május 11.: kémia, földrajz, május 12.: ágazati szakmai vizsgatárgyak, ágazaton belüli specializáció szakmai vizsgatárgyak.

Május 13.: biológia, társadalomismeret (emelt), május 14.: informatika (középszintű), ének-zene, belügyi rendészeti ismeretek (emelt szintű), ének-zene, művészettörténet, belügyi rendészeti ismeretek (középszintű), május 17.: informatika (emelt), latin, héber nyelv (emelt és középszintű). A szóbeli érettségi vizsgák időpontjai: emelt szinten: június 3–10-ig, középszinten: június 14–25-ig.

Borítóképünk: Tavaly is a kezüket fertőtlenítve léptek az intézménybe az érettségiző garaysta diákok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában