víz

2021.05.27. 10:20

Hétszáz új facsemete segíti a víztisztítást

Szűcs Bence

Fotó: Makovics Kornél

Több kistelepülésre jellemző ma még, hogy nincs kiépített szennyvízcsatorna-rendszer. Aparhanton sem található csatornahálózat, így a helyieknek költséghatékonyan, települési keretek közt kell megoldaniuk a keletkező kommunális szennyvíz elvezetését, elszállítását, tisztítását.

Ezt a feladatot látja el a közel húsz éve működő települési folyékonyhulladék-kezelő telep, ami idén áprilisban egy önkormányzati kezdeményezésnek köszönhetően újulhatott meg. A területet öt hektáron nyárfák és diófák borítják, amelyek a szennyvíz megtisztításában játszanak szerepet. A kezdeményezésből adódóan a már elöregedett nyárfákat kivágták, helyükre pedig hétszáz új facsemetét ültettek. A növények kivágását egy erdőgazdálkodó vállalta megbízás alapján, és a művelet illetékes szakhatóság egyetértésével történt.

Az új szippantós autó Fotó: Makovics Kornél

– A projekt a szennyvíztelep további működését szolgálja, igyekszünk települési keretek közt megoldani a víztisztítás feladatát, ezzel elkerülve az elszállításból adódó többletköltségeket – tájékoztatott Dávid Tímea, a település polgármestere. A kivágott fák eladásából származó bevételt a telep felújítására fordították, többek közt az árkok tisztítására és a víz szabályozását szolgáló csapok cseréjére. Ehhez kapcsolódva, egy korábbi Vidékfejlesztési Programban elnyert pályázatnak köszönhetően a szennyvíz szállítását egy új, tíz köbméter űrtartalmú szippantó autóval végzik. A gépjármű a lakosok jelzését követően az ingatlanokhoz érkezik, majd az aknák tartalmát a telepre szállítja, hogy a folyékony hulladékot eltávolítsák és megfelelően lebontsák.

Borítóképen: Dávid Tímea és a facsemeték

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában