sajtótájékoztató

2021.05.20. 16:45

Idősebbek rongálták meg a kicsiknek épített pályákat

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

A grundról szólt a sajtótájékoztató ma délután Szekszárdon, a városházán. Nem arról, amelyet Nemecsektől és a többi Pál utcai fiútól akartak elvenni a vörösingesek, hanem két szekszárdi grundról. Egyik a Zöldkert utcában van, a másik a Béri Balogh Ádám végén. Mind a kettőt két évvel ezelőtt a gyerekeknek csinálták, most viszont felnőttek rongálják, tönkreteszik.

Dr. Varga András a Városfejlesztési és Üzemeltetési Igazgatóság megbízott vezetője elmondta, az önkormányzat az MLSZ-szel együtt pályázott, nyert, s megépíttette a két műfüves, 12-szer 24 méteres grund-focipályát az óvodás, kisiskolás gyerekeknek. Ezek úgynevezett homoktöltésű műfüves pályák, amelyeket csak a legifjabb korosztály vehet igénybe, de ők sem mehetnek bakancsban, szöges-, vagy stoplis cipőben a fűre.

Az átadást követően viszont – figyelmen kívül hagyva a kitáblázott szabályokat – néha nagy zajt csapva az idősebbek is ellepték a gyerekek játszóhelyét. Emiatt a pályáról kiszorított kisgyerekek szülei is panaszkodtak, emellett gondot okoztak a sorozatos rongálások.

Dr. Varga András Fotó: Makovics Kornél

Áprilisban a két grundot gondozó Városfejlesztési és Üzemeltetési Igazgatóság újabb figyelmeztető táblákat rakott ki, s a gyerekek által nem látogatott időre lezárta a pályákat. Ám, miként a játszótereken kisgyerekeknek felállított hintákat is kipróbálják gyakorta a magukat gyerekeknek képzelő húsz, harmincéves ifjak, itt sem állította meg őket a kerítés, sem a lakat. Egyiket átvágták, másikat leverték, bejutottak a pályára, a táblákat eltüntették, s a füvet is megrongálták.

Most az önkormányzat igazgatósága ismét figyelmeztető táblákat helyez ki, hogy csak 12 éves korukig használhatják a grundot a gyerekek, a kamaszok, s az idősebbek másutt vezessék le többletenergiájukat. A bejáratra újra lakat kerül, s a grund-focipálya szeptembertől júniusig, hétköznaponként csak délután 2-től esti 7 óráig, szombaton és vasárnap délelőtt 10-től este 7-ig, a nyári hónapokban pedig minden nap délelőtt 10-től este 8-ig lesz nyitva. A két pályán a műfű karbantartása normális használat esetén is évente több százezer forintba kerül, a rongálások tovább növelik az összeget. Az pedig ennél is nagyobb gond, hogy, ha amiatt kell tartósan kell lezárni a grundokat, a gyerekeknek sem lesz játszóterük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában