szekszárdi piac

2021.05.09. 11:30

Kapkodták a palántákat a vásárlók, az eper is népszerű

Bár hűvös volt, de hívogatóan sütött a nap szombaton reggel, ami a megyeszékhelyen hagyományosan a legfőbb piaci nap. Érkeztek is árusok és vásárlók nem kevesen, és a kínálat is rendben volt.

Brunner Mónika

2021.05.08 Szekszárd. Bőséges a kínálat a szekszárdi piacon. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Ahogy ilyenkor, tavasszal a szekszárdi piacon is természetes, palántából igen bőséges volt a választék. A paradicsomból volt alacsonyan növő, korai törpe, darabját kétszázötven, a bokros, kecskeméti jubileum nevű paradicsom palántáját négyszáz forintért árulták. Ugyanennyiért adták a sárga, lugasnak való, körte formájú paradicsomot, a fürtökben termő futó koktélt, valamint a szilva alakú lucullus paradicsomot, pontosabban az ígéret szerint majdan ilyent termő növénykéket. De lehetett találni fekete krím-, ökörszív-, koktél-, black cherry paradicsom palántáit is, általánosan háromszáz forintért.

Paprikapalántákból is jelentős volt a kínálat, kétszázötven forintért már hozzá lehetett jutni a pritamin-, a kápia-, a kaliforniai, a korai tv-, a hegyes erős- és a soborpaprika kiültethető növényekhez. A többféle tökpalánta is jellemzően kétszázötven forintba került darabonként.

Virágpalántákból is volt bőven választék. Az egyik kedvenc a muskátli, a szép, virágos növényekhez négyszáz-ötszáz forintért hozzá lehetett jutni. A szellőrózsa százötven, a begónia száznyolcvan forint, a margaréta, a petúnia ötszáz forint volt.

Magyar eper már kapható volt a szekszárdi piacon, igaz, az árát még legtöbben sokallták, egy kilót kétezer forintért lehetett venni. Laskagomba is szerepelt például a piaci kínálatban, mérettől függően 7-900 forint volt kilója. Almához háromszázért is hozzá lehetett jutni, de négyszáznyolcvanért is lehetett kapni.

Állandó szereplői a szekszárdi piacnak a füstöltárut kínáló hentesek, a házi szalámi kilója háromezerkétszáz, a kolbászé kétezernyolcszáz forint volt a legtöbb helyen. Sertéscomb, sertésoldalas ezernégyszázkilencven, a malachús hétszázkilencven, sertéslapocka ezernégyszázhatvan forintért is kapható kilónként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában