Gemenc

2021.05.31. 09:30

Kopjafával, versennyel emlékeztek Zilai Jánosra

TN

Fotó: Fotó: Csontos Péter, Gemenc Zrt

Kopjafa állításával és Nehezített Vércsapa Versennyel emlékeztek néhai Zilai Jánosra, a legendás gemenci fővadászra, a nemzetközi szinten is ikonikussá vált szakemberre a Magyar Vérebegylet tagjai Karapancsán múlt pénteken.

Az egylet kezdeményezte és állíttatta a május 28-án, Zilai János emlékére felavatott kopjafát. Az eseményen az egylet elnöke, dr. Buzgó József kiemelte, hogy a magyar vérebes társadalmat nagy veszteség érte egykori tagjuk és nemzetközi versenybírójuk halálával.

Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. vezérigazgató-helyettese beszédében a néhai fővadász életútját méltatta.

Zilai János nyugalmazott fővadász 2020. szeptember 26-án hunyt el. A gyermekkorát már Gemencben töltötte és iskolái elvégzése után, rövid gyulaji kitérőt követően 1974-ben kezdett dolgozni Gemencen. Rátermettsége, elhivatottsága révén hamar a szakma elismert képviselője lett. Vérebezni is Gemencen kezdett, szorgalma és kitartása révén bel- és külföldön egyaránt nagy sikereket ért el és lett nemzetközi bíró.

Rövid galgamácsai kitérőt követően (1988–1991) újra Gemencen szolgál. Előbb Keselyűsben, majd Karapancsán tevékenykedett fővadászként. Zilai János 2010-től egészen a nyugdíjazásáig a bédai területen dolgozott fővadászként, de nyugállományba vonulása után is aktív maradt haláláig. Vadászgenerációk példaképe és elismert szaktekintély volt. Írói munkásságát dicséri „Az én Gemencem” (2016) című könyve, illetve a tollából megjelent számos szakmai cikk a Nimród és a Vadászlap hasábjain.

Közgyűlés és verseny is volt

Az avatás után a Magyar Vérebegylet éves rendes közgyűlését a helyszínen tartották meg. A kopjafaavatást követő nap délelőttjén pedig rendeztek egy Nehezített Vércsapa Versenyt a Karapancsai Kastély és Major területén.

A verseny eredménye: I. Fülöp Marcel, kutya: Leya von der Dübener Heide, II. Szutorcsik Dávid, kutya: Bessy Sebestovo dvora, III. Nyírő Tamás, kutya: Kövestetői Adél.

Borítóképünk: Kopjafát avattak a vadászok

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában