Írásbeli érettségik

2021.05.03. 20:05

Magyar nyelv- és irodalom után, matematika vizsga előtt

A Szekszárdi Garay János Gimnázium érettségiző diákjai felszabadultan, de azért szorongva léptek ki az oktatási intézmény kapuján, miután túlestek érettségijük első vizsganapján, amikoris magyar nyelv és irodalomból kellett számot adniuk felkészültségükről.

Brunner Mónika

Forrás: Beküldött fotó

Hétfőn kilenc órakor kezdődött az írásbeli érettségi időszak a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli feladatsoraival Tolna megyében is. Az Oktatási Hivatal adatai szerint megyénkben összesen kétezer-kétszázharmincketten jelentkeztek érettségire. A vizsgaidőszak alatt huszonnyolc helyszínen hatezer-háromszázhetvenhat közép- és ezer-egyszázhetvenhét emelt szintű vizsgát rendeznek.

– Középszintű érettségi írásbeli vizsgát tettem, és szerintem jól sikerült. Sokat készültem rá, humán beállítottságú vagyok – mondta lapunknak Bán Lilla, a Szekszárdi Garay János Gimnázium 12. b. osztályos tanulója, nem sokkal azután, hogy leadta az érettségi feladatlapjait. Megkönnyebbülten lépett ki iskolája kapuján, de azért látszott rajta, hogy kicsit még szorong, vajon sikerrel járt-e.

Bán Lilla

Osztálytársa, Friedmanszky Lili az első írásbeli érettségi napon hasonló érzésekkel hagyta maga mögött az oktatási intézményt. A feladatokkal azonban igazán elégedett volt. „A verselemzést választottam, ami könnyebb volt, mint valaha, de a többi sem volt túlságosan nehéz. A járvány miatt az érettségire nehezebb volt felkészülni, de azért volt rá időnk” – tette hozzá.

Friedmanszky Lili

Balogh Nóra, 12. c. osztályos tanuló kicsit fél attól, hogy sikerült-e a magyar írásbelije, de ahogy fogalmazott, mindent megtett, hogy jó eredménye legyen. Tulajdonképpen igyekezett kihozni magából a legjobbat. Megerősítette évfolyamtársa szavait. „Valóban nehezebb volt a felkészülés a járvány miatt, de azért megcsináltuk, hiszen tudjuk, hogy a jövőnk múlik rajta. Jól éreztem magam az írásbeli érettségi első napján, és bízom a sikerben” – mondta.

Balogh Nóra (Fotók: Mártonfai Dénes)

A diákok iskolájában, a Garayban az idei érettségi során százhuszonkét emelt-, és háromszázhetvenkilenc középszintű érettségire kerül sor. Ebben negyvenkét előrehozott vizsga is szerepel. Heilmann Józsefné igazgató lapunknak korábban elmondta: úgy látja, az érettségizők nagy alapossággal készültek erre a megmérettetésre.

A Sulilife.hu közzétette a hétfői magyarérettségi feladatait és megoldásait

A középszintű írásbeli vizsga első részében a diákoknak Adamikné Jászó Anna: Miért voltak nagyok 1848 szónokai szövegének elolvasása alapján kellett megoldaniuk tizenegy feladatot. A szövegben Babits Mihályról, Kossuth Lajosról, Jókai Mórról, Széchenyi Istvánról, Petőfi Sándorról és Deák Ferencről is szó volt.

Az írásbeli első részéhez egy érvelési vagy gyakorlati szövegalkotás is tartozott. Az érvelési feladatban a videójáték kontra társasjáték témakört kellett körüljárni, százhúsz–kétszáz szavas terjedelemben. A gyakorlati szövegalkotásnál pedig az iskolai diákönkormányzat képviselőjeként egy természetjáró szakkör indításáról kellett hivatalos levelet írni egy oktatási intézmény igazgatójának. Az írásbeli érettségi első része másfél órás volt.

A magyar érettségi műértelmező szövegalkotás című részében a diákok Mikszáth Kálmán: Szücs Pali szerencséje című novellájának elemzését, vagy Arany János: Epilogus és Tóth Árpád: Gyopár című költeményének összehasonlító értelmezését választhatták négyszáz-nyolcszáz szavas terjedelemben. A diákok ezen a feladatoknak a kidolgozására százötven percet kaptak.

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli vizsgája kétszáznegyven percig tartott, ahogy az emelt szintű is.

Borítóképünkön: magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségin a Garay gimnázium diákjai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában