egyeztetés

2021.05.19. 09:30

„Meg kell menteni a tolnai Duna-holtágat”

Ezzel a címmel tett közzé bejegyzést közösségi oldalán Horváth István országgyűlési képviselő, beszámolva arról, hogy Beke Zsolttal a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Tolna Megyei igazgatójával és Berta Zoltánnal, Tolna város alpolgármesterével egyeztetett a tolnai Duna-holtág ügyében.

G. R.

Forrás: Facebook

A részletekről portálunknak elmondta, a megbeszélés során a holtág vízutánpótlásának és a meder iszapmentesítésének lehetőségeit járták körbe. Mint ismert, a holtágban az elmúlt évek óta folyamatosan alacsony a vízállás, az iszapszint pedig magas, mindez veszélyezteti a létét, ezért kezdeményezik rendbetételét. Hozzátette: a holtág igen fontos ökológiai szempontból, az ott élő vadvilág miatt, de fontos vízgyűjtő terület is, amely kihat a környékbeli mezőgazdasági munkákra, hiszen több száz hektár földet öntöznének a vizével.

A holtág a vízi sportélet egyik fontos állomása, az alacsony víz­állás ezt a funkciót is veszélyezteti. A képviselő arról tájékoztatott, hogy elsőként a vízut­ánpótlás lehetőségét térképezik fel. A Sióból már megkezdték a vízszint emelését, hasonló megoldás szükséges a Dunából történő vízellátáshoz is. Jelezte, a Duna-parton van egy szivattyúüzem, ami évek óta nem működik, következő lépésként, június elején ezt szeretnék feltárni, a földalatti csöveket, szivattyúkat megvizsgálni.

Második lépcsőben az iszapszint csökkentése a cél, ám ez bonyolultabb, nagyobb összeget igénylő feladat. A képviselő kifejtette, a terv az, hogy az érintett területek, a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság szakembereivel közösen egy szakmai programot állítsanak össze, amelyből pontosan látszik, hol és mennyivel csökkenthetik az iszapmennyiséget.

 

Borítóképünkön: Horváth István országgyűlési képviselő Beke Zsolttal, a Közép-dunántúli Vizügyi Igazgatóság Tolna Megyei igazgatójával és Berta Zoltánnal, Tolna város alpolgármesterével

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában