visszaemlékezés

2021.05.16. 16:00

Nem érdekelte, hogy ki volt párttag vagy munkásőr

Dr. Deák Gábor, Tamási első polgármestere portálunknak elmondta, egy reményteljes városban él, amelynek gyönyörű a természeti környezete, tovább korszerűsödik a gyógyfürdője, a Balaton közelsége miatt pedig továbbra is népszerű település. 1957 óta tamási lakos, szerinte a rendszerváltáskor sokan félreértették a demokráciát, és azt hitték, mindent szabad.

Brunner Mónika

Forrás: TN

Tamási Dr. Deák Gábor nagyon szeret Tamásiban élni, 1957 óta tamási lakos. A városvezetést 1990-ben vette át, és lett a Tamási rendszerváltás utáni első polgármestere. A róla szóló „Így éltem, így élhettem” című könyvet Örményi János szerkesztő jegyzi. Abban megtalálható, hogy dr. Deák Gábor az első polgármesteri napján, reggel nyolc órakor jelent meg a hivatalban. Azonnal kérte a titkársági osztályvezetőt és a jegyzőt: készítsenek egy kimutatást a hivatali osztályszerkezetről, az osztályon dolgozók névsorával, a munkaköreik megnevezésével.

A városháza minden dolgozóját, negyvennégy embert, munkaértekezletre hívott. Elmondta nekik, hogy a továbbiakban csak azt veszi számításba, hogy ellátják-e a munkakörüket, amiért a fizetésüket kapják. Mindenki tiszta lappal indult. Nem érdekelte, hogy ki volt párttag vagy munkásőr, de kikötötte, hogy nem politizálhatnak a városházán. A dolgozók közül senki nem érezte úgy, hogy nem fér bele a követelményrendszerébe, így a teljes létszámmal kezdődött el a munka.

– Az akkori átmeneti időszakra visszatekintve jól látszik a különbség a pártállami diktatúra és a polgári demokrácia között. Akkoriban nagyon sokan félreértették a dolgokat. Azt hitték, hogy abban a periódusban már mindent szabad, mert már demokrácia van, pedig akkor még nem volt – emlékezett vissza dr. Deák Gábor, aki szerint jelentős különbség volt a mai viszonyokhoz képest, hogy pályázati lehetőségek nem igazán voltak. Nehéz időszak volt pénzügyileg, tele hitelekkel, tartozásokkal, kifizetetlen számlákkal.

A működésük hivatalos ellen­őrzését a számvevőszék megyei kirendeltsége végezte, a jegyzőkönyv tartalma volt a meghatározó, hogy jól vagy rosszul dolgoztak. Tamási első polgármestereként ennek alapján döntött a jutalmazásról, ha a gazdasági helyzet megengedte. A jutalmazás részleteit, összegszerűségét az osztályvezetők és a jegyző állították össze. Elindultak tanfolyamok is, amelyeken a dolgozóknak részt kellett venniük, például meg kellett tanulniuk a számítógép használatát.

Az önéletrajzi visszaemlékezéseit tartalmazó könyvben szerepel, hogy az akkori önkormányzati törvény szerint a polgármester politikai felügyeletet gyakorolhatott a rendőrség felett. A rendőrségi állománygyűléseken dr. Deák Gábor polgármester határozott fellépésre biztatta a rendőröket. A bűnözésre hajlamosak hetek alatt megértették, hogy a nagyobb szabadság és demokrácia a bűnözés szabadságára nem vonatkozik.

– Az 1994-et követő időszakban sorra jöttek a pályázati lehetőségek. El kellett igazodni azokban, hiszen fontos volt, hogy önállóak tudjunk maradni, és ne csak a nemzetközi kapcsolatoktól függjünk. Aztán a későbbiekben már egy új típusú nemzetközi együttműködés kezdett kialakulni. Azok jártak jól, akiknek volt lobbiképességük és kapcsolatrendszereik – tette hozzá.

Dr. Deák Gábor aztán 2013-ban Trianon-emlékmű létesítését kezdeményezte két barátjával. Az emlékmű még azon év júniusában elkészült. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár akkor még országgyűlési képviselőként mondott beszédet, és Ribányi József akkori polgármester tartotta az avatóbeszédet.

Hobbiból hivatás lett a méhészet

Dr. Deák Gábor életét végigkísérték a méhek, kezdeti gyerekes kíváncsiságból először csak hobbiból kezdett méhészkedni. Lapunknak elmondta: amikor rájött arra, hogy politikailag nem a rendszer kegyeltje, követte nagymamája tanácsát, és kibontakoztatta méhészeti tevékenységét. Később termékeinek nemzetközi piaca is lett. Egy éve, kilencvenéves korában hagyta abba a méhészkedést, a szorgos rovarok gondozását átadta egy fiatalabb kollégájának. Kérdésünkre elmondta, jól megvan, tisztes nyugdíja van. Ötvenkilenc évig élt szép házasságban feleségével, aki tanítónőként dolgozott. Őt 2016-ban veszítette el. Három gyermeke közül a fia 1999-ben súlyos lelki betegség miatt hunyt el, a közelmúltban pedig az egyik lányát is elveszítette. Egy gyermeke maradt, második lánya, aki heti rendszerességgel látogatja.

Borítóképünkön: Porga Ferenc polgármester köszöntötte dr. Deák Gábort kilencvenedik születésnapján tavaly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában