prediabétesz

2021.05.12. 17:00

Segíthet a változtatás, vagy ha kell, a terápia

Munkatársunktól

Fotó: Shutterstock

A prediabétesz a felnőtt lakosság 25–35 százalékát érinti, de 65 éves kor fölött ez az arány akár az ötven százalékot is elérheti. A statisztikák szerint a prediabetikus állapot 70 százalékban alakul át cukorbetegséggé. Akik kezeltetik megemelkedett vércukorszintjüket, hatvan százalékkal növelik az esélyét annak, hogy nem alakul ki náluk cukorbetegség.

A prediabétesz az a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot, amikor a vércukorszint már meghaladja a normálisnak tekintett felső határértéket, de még nem éri el a cukorbetegség diagnózisának küszöbértékét. A prediabétesz jele az emelkedett éhomi vércukorszint (IFG) és a csökkent glükóztolerancia (IGT). A megemelkedett vércukorszintnek gyakran egyáltalán nincsenek tünetei. Érdemes azonban orvoshoz fordulni abban az esetben, ha megnövekedett szomjúságérzetet, szájszárazságot, a fokozott folyadékbevitelből következő gyakoribb vizelési ingert, valamint hasi elhízást, fáradtságérzetet, alvászavarokat, esetleg homályos látást tapasztalunk mindennapjaink során. Korai felismeréssel a diabétesz kialakulásának késleltetése, vagy akár megállítása is lehetséges, életmódváltás segítségével. Előfordulhat azonban, hogy az életmódváltás kevésnek bizonyul, és terápiás kezelés szükséges a megfelelő vércukorszint elérése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában