KEF-konferencia

2021.06.30. 17:30

A lecsengő járvány hatásairól tanácskoztak

Mivel az ENSZ 1987-ben Kábítószer-ellenes Világnappá nyilvánította június 26-át, s bízva, hogy a COVID-19 járvány lecsengése tartós folyamat, a Szekszárdi Kábítószerügyi egyeztető fórum a járvány okozta kihívásokról, s a szerzett tapasztalatokról konferenciát rendezett.

Szepesi László

Fotó: Mártonfai Dénes

A konferencián Kálóczi Andreának, a RÉV vezetőjének megnyitója után dr. Kertész Ágnes a megyei kórház pszichiátria osztályát vezető főorvos a járvány okozta kihívásokról, azok megoldásairól beszélt. A láthatatlan ellenség, a vírus állandó készenlétben tartotta az embereket, elvesztették biztonságérzetüket, s ez mentális zavarokat okozott.

Ez annak ellenére, hogy a veszély csökken, s reménykedünk, hogy a járvány elmúlik, hatása sokakban, megmaradt. Főleg azokban, akiket megfertőzött a kórokozó, illetve akik hozzátartozóikat vesztették el. Alvászavart, szorongást, depressziós tüneteket okoz, a betegségtől való félelem miatt hatalmas jelentőséget tulajdonítanak kis hőemelkedésnek, vagy akár egy tüsszentésnek is. Ami pedig szintén a vírus utóhatásának tudható, hogy jelentősen megemelkedett az alkoholfogyasztás.

A szociális területen dolgozó szakemberek mindennapjaiban megjelent új kihívásokról Keszthelyi Boglárka a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Szociális Munka szakán lassan végzős hallgatója beszélt. Ő a megyében dolgozók tapasztalatai összegezte. Legnagyobb gond az volt, hogy a bentlakásos intézményekben elrendelték a zárlatot, s stressz hatást váltott ki az esetleg bekerülő vírustól való félelem.

Az egészségügyben dolgozók számára a vírus szinte háborús helyzetet jelentett. Nehezítette életüket a kiszolgáltatottság, a feszültség érzése, hogy nem tudták, mikor hívják be, mikor mehetnek haza, s aggódtak saját családjukért is. Nekik, és mindenkinek a post covid hatás elkerülésére, csökkentésére a főorvos asszony azt javasolta, kerüljünk mindent, ami megmérgez: a híreket, az italokat, a serkentő- és a nyugtatószereket.

Dr. Kertész Ágnes főorvos (Fotó: Mártonfai Dénes)

„Fontos, hogy ne hanyagoljuk el magunkat, s hogy a rendszeresség visszatérjen életünkbe. Akik pedig szoronganak, lefekvéskor idézzenek fel tíz pozitív eseményt emlékezetükben” – tette hozzá dr. Kertész Ágnes.

A tanácskozás mellett egy kis tárlat is nyílt a szekszárdi városházán a RÉV Szenvedélybeteg-Segítő Szolgálattal kapcsolatban állók által a pandémia alatt készített festményekből, képekből.

Borítóképünk: Kálóczi Andrea, a RÉV vezetője nyitotta meg a konferenciát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában