vidékfejlesztési program

2021.06.10. 19:00

Az ígéret szerint nyár végén Tolnában is lehullik a lepel

Elkészült a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna térség komplex vidékfejlesztési tervezete, amelynek Kaposvár térségét érintő részét csütörtökön mutatták be a Somogy megyei Bőszénfán. Kiderült, őszig megismerhetjük a konkrét tolnai terveket is.

Gazsó Rita

Forrás: MW

Fotó: Lang Róbert

A stratégiai program összegzése túl van a tárcaközi egyeztetésen, néhány hét múlva kerül a kormány elé, ugyanakkor a rendszer kidolgozása még előttünk áll – emelte ki dr. Mikes Éva kormánybiztos a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna vidéki térségeinek fejlesztési programja című fórumot és kerekasztal-beszélgetést megelőző sajtótájékoztatón. A kormánybiztos a fejlesztési program hátteréről úgy fogalmazott: Somogy megye szinte teljes egésze a Dél-balatoni rész kivételével, Tolna nyugati része és Baranya északi területe tipikusan az agárgazdaság- és a vidékfejlesztés célterületei. Részben jellegüknél fogva, részben pedig azért, mivel ebben a térségben a felemelkedés, a felzárkóztatás és a versenyképesség növelése a cél.

Az előzményekről elmondta, a kormány tavaly ősszel döntött úgy, hogy az országon belül négy gazdaságfejlesztési zónát jelöl ki, azzal a kívánalommal, hogy az ágazati- és területi szempontokat komplexen érvényesítsék. Így jelölték ki a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zónát, ahová Baranya, Somogy és Tolna megye tartozik.

– A fejlesztési irányokról zóna-specifikusan gondolkodunk, ipari-, turisztikai- és vidékfejlesztési oldalról. Ipari fejlesztés tekintetében három növekedési centrumterületet jelöltünk ki, az egyik Kaposvár és térsége, ezen kívül Pécs és Mohács térsége, amely a régió legnagyobb agglomerátuma, valamint a harmadik Paks-Szekszárd térsége – összegezte Mikes Éva.

A fő célkitűzések megalkotása mellett felkérték a régió egyetemeit, az agrárkamarákat, hogy vegyenek részt, segítsék a munkát, kapcsolatot építtetek ki az agrártárcával, illetve az érdekelt szakmai szervezetekkel, amely a kormánybiztos tapasztalata szerint nagyon jól működik.

– Nagy örömmel vettük a felkérést, hiszen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa, a Dél-dunántúli régió egyik meghatározó tudásközpontjaként az oktatási és kutatási tevékenység mellett mindig kiemelt figyelmet fordított arra, hogy közreműködjön a térség fejlesztéséhez kapcsolódó háttéranyagok kidolgozásában – fogalmazott a rendezvényen Vörös Péter a Kaposvári Campus főigazgatója, amely intézményt felkérték, hogy vegyen részt a Dél-dunántúli program komplex vidékfejlesztési tervezetének kidolgozásában. Ennek részleteiről elmondta, a fő feladatuk az volt, hogy helyzetértékelést, problémafeltárásokat követően tegyenek javaslatot a komplex vidékfejlesztés jövőképének felvázolásához.

A tájékoztatót követően a kidolgozott vidékfejlesztési program részletes bemutatása következett, majd kerekasztal-beszélgetéssel zárult a rendezvény.

Mint megtudtuk, a Közép-Dunamenti Fejlesztési Térség, ezen belül a Paks-Szekszárd térség fejlesztési programját a Századvég Alapítvány készítette el, amelynek közösségi egyeztetése a napokban zárul, bemutatása a nyár végéig megtörténik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában