Szülőföldön magyarul

2021.06.10. 17:07

Bölcsődétől egyetemig tart a határon túli program

Vizin Balázs

20210118 Budapest Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a nemzeti jelentőségű intézmények és programok 2021-es támogatásáról fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet

Fotó: Makovics Kornél

Megjelentek a határon túli területeken a magyar nyelvű oktatást és nevelést támogató, a magyar iskolaválasztást ösztönző Szülőföldön magyarul program idei felhívásai – jelentette be Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón. A programban azok a szülők igényelhetnek nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatást, akiknek a gyermekei Magyarország határain kívül magyar tannyelvű óvodában, iskolában tanulnak vagy választható tantárgyként tanulják a magyart.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett pályázat értelmében minden magyarul tanuló gyermek, fiatal 22 400 forint értékű támogatást kap, amelyet a szülők pályázat benyújtásával igényelhetnek. Potápi Árpád János a program idei fő újdonságának nevezte, hogy az eddigi jelképes, a felsőoktatásban tanulóknak járó 2800 forint értékű hallgatói támogatás 22 400 forintra emelkedik.

A további várható újdonságokra térve az államtitkár utalt arra, hogy tervezik az oktatási-nevelési támogatás kiterjesztését a bölcsődéskorú gyermekekre is, várhatóan idén ősztől, egy másik pályázat keretében. Így „a bölcsődétől egészen a diplomáig magyar tannyelvű oktatásban résztvevő, gyerekeket, fiatalokat támogatja a magyar kormány azért, hogy a magyar nyelvű intézményeket válasszák, magyarul szocializálódjanak, szerezzenek okleveleket, diplomákat” – olvasható a kulhonimagyarok.hu portálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában