interjú Soltész Miklóssal

2021.06.06. 11:30

Harmincegy templom újulhat meg Tolna megyében

Elindult a Magyar Templomfelújítási Program. Decsen tartott erről tájékoztatást és adott interjút Soltész Miklós, az egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár. Ott, ahol már történtek ilyen irányú munkálatok. Például: nemrég tatarozták a református templomot kívülről, 35 milliós támogatással. Most a belső felújításra nyertek közel 15 millió forintot.

Wessely Gábor

Fotó: Makovics Kornél

Kérem, ismertesse a templomfelújítási program országos és megyei sarokszámait!

– Országhatáron túli, magyarlakta települések is érintettek – mondta Soltész Miklós államtitkár. – A Kárpát-medencében 1800 templom újul meg, közel 26 milliárd forintból. Ebből 1400 található Magyarországon. Tolna megyében pedig 25 település 31 temploma érintett, ami összesen 465 millió forint támogatást jelent.

Milyen állapotban voltak a templomaink tíz éve, milyenben vannak most, és hova kellene eljutni a felújítások során?

Soltész Miklós államtitkár a felújított decsi református templom előtt Fotó: Makovics Kornél

– A templomaink nagy része 11–12 éve olyan állapotban volt, mint maga az ország. Egy őrült rossz kormányzás következtében, katasztrofális helyzet alakult ki a gazdasági és a lelki életben egyaránt, amit tükrözött a középületek állaga is. Abból a helyzetből kellett felállnunk, és sok-sok ember áldozatkész munkájának köszönhetően mára eljutottunk odáig, hogy nemcsak a leg­égetőbb problémák megoldására, nemcsak a gazdaság, nemcsak az úthálózat fejlesztésére tudunk pénzt fordítani, hanem az olyan közösségi épületekre is, mint a templomok. Az elmúlt tíz év során a Kárpát-medencében háromezer templomot tudtunk megújítani, és 130 új épült. A most induló, 1800 templomos projektnél nyilván vannak átfedések – van, ahol korábban a belső, most a külső felújításra kértek és kaptak pénzt, vagy fordítva –, ám összességében több ezer épületről beszélünk így is.

Ön a piaristáknál végzett, gondolom hívő ember. Hogyan érzi magát a politikai életben, ahol nem a keresztényi szeretet a jellemző, hanem az adok-kapok?

– A kapok a gyakoribb, mert az adokra nem szánok energiát. Inkább arra fordítom az időmet, erőmet, hogy szép és hasznos dolgokat vihessek végbe, együttműködve az egyházakkal, a szociális területen dolgozókkal, a pedagógusokkal és másokkal. Lelki gyarapodás is származik ebből, és fizikai is. Ez utóbbiba beletartoznak a templomépítések, a karitatív szervezeteken keresztül történő beruházások, a köznevelési intézményfejlesztések is.

Elégedett a haladás ütemével?

– Ismertek a nehezítő körülmények. De ha helyes a hozzáállás, nem maradnak el az eredmények. Az az én sikerem, az a mi sikerünk, ha másnak sikere van. Ha mások haladnak, mi is haladunk és az ország is. És ha az országnak jól megy, sokkal jobban, mint 11–12 évvel ezelőtt, akkor valószínűleg az egyénnek sincs oka panaszra. Mivel négy évig vezettem a szociális, gyermekvédelmi és családügyi területet, azt is teljes bizonyossággal kijelenthetem, hogy a családok helyzete rengeteget javult. Nem mondom, hogy nincsenek szegény emberek, de milliós nagyságrenddel csökkent a ténylegesen rászorulók száma, miközben milliós nagyságrenddel nőtt a foglalkoztatottaké, illetve azoké, akik a nyomorból ki tudtak törni.

Renoválják a csillagos eget

A decsi reformátusoké a megye egyik legrégebbi temploma. A hajója 1402-ben épült, a torony 1787-ben. Kezdetben, 1620-ig a katolikusoké volt, azt követően vették át a reformátusok. Több kisebb-nagyobb renováláson esett már át az elmúlt két évszázadban. A hagyomány szerint, egy tűzvész során leégett a teteje, a hívek az istentiszteleteken az eget látták, s később ezért került a mennyezeti freskóra ez az ábrázolás: a csillagos ég. Ami most elég rossz állapotban van. Mentendő érték. A lelkipásztor, Papp Zsolt Endre agilitásának köszönhetően, a reformátusok által működtetett szeretetotthon korszerűsítésére, a Pajta Galéria létesítésére és a templom külső tatarozására is nyertek már pályázati támogatást. Most a templombelső megújítása a cél. Ehhez közel 15 milliós forrás áll majd rendelkezésre, a Magyar Templomfelújítási Programnak köszönhetően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában