Hajdan

2021.06.08. 16:20

Hatvan éve nyílt meg Szekszárdon az „önki”

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Összeállította: Szeri Árpád

Forrás: TN-archív

Fotó: Bakó Jenő

60 ÉVE „Dalmand az 1954-ben épült iskola mellé új, két tantermes iskolát kapott, amellyel lehetőség nyílik arra, hogy Alsó- és Felsőleperd, valamint Vörösegyháza felső tagozatú tanulói bejárjanak a dalmandi iskolába.”

60 ÉVE nyílt meg Szekszárdon a Tolna megyei Vendéglátóipari Vállalat első önkiszolgáló étterme. „Az új étterem nagy népszerűségre tett szert a város dolgozói között, aminek titka nemcsak az, hogy jó ebédet főznek a korszerűen felszerelt konyhán, hanem a valóban gyors kiszolgálás is.”

60 ÉVE „a patronáló mozgalom keretében Nakról elutazott a fővárosba egy 22 tagú csoport – többségükben színjátszók, táncosok –, akik a Lóden Posztógyár dolgozóinak adtak műsort a gyár kultúrtermében. Az együttes a Százházas lakodalom című színművet mutatta be.”

50 ÉVE „gépesítették a nehéz munkákat a Rostakikészítő Vállalat Dunaföldvári Kendergyárában. Ez most a legjelentősebb újdonság az üzemben, amely hazánk egyik legnagyobb kendergyára, s hozzátartozik a Bács-Kiskun megyében lévő dávodi és kisszállási kenderáztató telep is.”

50 ÉVE dr. Kolta László a Művelődésügyi Minisztériumban vette át a Kiváló tanár kitüntetést. Az ismert bonyhádi pedagógus, helytörténész a vele készített beszélgetésben a fiatalok tanításának legfontosabb célját így határozta meg: „A logikus gondolkodásra nevelés. Nem az ismeretanyag nagy mennyiségének bezsúfolása a fejekbe, hanem, hogy az a kevés, amit tudnak, azt tudatosan tudják.”

50 ÉVE „a BNV ideje alatt az ország rádióamatőrei is akcióba léptek, hogy újabb összeköttetésekkel gyarapítsák gyűjteményüket. A szekszárdi városi rádiósklub amatőrei ezen a versenyen kilenc oklevelet szereztek; a klub kollektív állomásán Weisz János irányításával öt operátor öt oklevelet, az egyéni állomások közül Valkay Lajos és Paál Géza két-két oklevelet szerzett.”

35 ÉVE töltőgépet állítottak rendszerbe a decsi Egyetértés TSZ melléküzemében, ahol addig kézzel zajlott a hipó flakonokba töltése. „Az új géppel megkétszereződött a napi hipó-termelés, de nem ezt tartják a legfontosabb eredménynek, hanem azt, hogy az ott dolgozóknak egészséges és biztonságos munkafeltételeket teremtettek.”

35 ÉVE első ízben zajlott le a Kölesdről Elszármazottak Baráti Találkozója, százharminc vendéggel. Baranyai László, művelődési ház vezető elmondta, hogy az ország minden területéről érkeztek egykori kölesdiek, még a Szovjetunióból, Moszkvából is volt egy látogató.

25 ÉVE egy amerikai óriás olajcég, a Coastal Corporation végzett geofizikai kutatásokat Tolna északi, Somogy keleti és Fejér megye nyugati csücskében, kőolaj és földgáz után kutatva.

25 ÉVE Bölcskén volt a negyedik Európai Rendőrségi és Nép­ünnepély nyitónapja. A rendezvényre tizennyolc országból mintegy hetvenen érkeztek az egyenruhások. A rendezvény Budapesten és az ország több nagyvárosában folytatódott.

Borítóképünk: Zsaruk a világ négy sarkából Bölcskén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában