népbetegség

2021.06.04. 14:03

Indul a pollenszezon, így enyhíthetik kínjaikat az allergiások

Az allergia napjainkra népbetegséggé vált, a lakosság közel 15 százaléka küzd a betegséggel, az allergiában szenvedők kétharmada pedig orvosi javaslatra gyógyszert is szed panaszai enyhítésére. Érdemes már most számba venni, hogy a gyógyszeres kezelés helyett vagy mellett hogyan tehetők élhetőbbé az allergiások mindennapjai.

T. N.

Forrás: Shutterstock

Ahhoz, hogy a súlyos tüneteket elkerülhessék, enyhíthessék, az érintetteknek célszerű figyelniük a pollenjelentéseket, és ha megtehetik, a legnagyobb pollenkoncentrációval jellemezhető hetekre időzítsék a nyaralásukat, és utazzanak el tisztább levegőjű vidékre, a hegyekbe vagy vízpartra.

A szabadból hazatérve célszerű az utcán hordott ruhát lecserélni, de – a kötelező kézmosáson túl – le kell öblíteni a kézre, arcra, szemöldökre, arcszőrzetre tapadt polleneket, illetve tiszta vízzel vagy tengervizes orrsprével az orr is átöblíthető. A megszokottnál gyakoribb hajmosás vagy -öblítés szintén tanácsos.

Porszívózzunk gyakrabban – természetesen lehetőleg HEPA-szűrős készülékkel, vagy akár a távollétünkben is dolgozó robotporszívót bevetve –, mossuk fel a padlót hetente többször és portalanítsunk minden felületet.

Mossuk sűrűbben az ágyneműt, különösen a párnahuzatot, de a szárítást, az ágynemű szellőztetését ne a szabadban végezzük. Jól jön az is, ha gőzölős vasalógépet használunk – írta közleményében a noguchi.hu.

A lakás levegőjében lebegő pollenek eltávolítására is van megoldás. Bár a szakemberek a beltéri levegőminőség javítására elsősorban a szellőztetést javasolják, pollenszezonban igencsak hasznos segítséget nyújthat egy minőségi légtisztító berendezés vagy egy légkondicionálóval kombinált légtisztító. A legkorszerűbb, DualCool & Pure rendszerű légkondicionáló például képes érzékelni és kiszűrni a rendkívül kisméretű porszemeket, kórokozókat is.

Szekszárdon és környékén több növény virágpora is magas koncentrációban volt a levegőben

Szekszárdon és környékén a 21. héten az esős, szeles időszakokban lecsökkent a levegőben lévő virágporok mennyisége, de egy-egy napon a tavaszias időben emelkedett a pollenkoncentráció – közölte honlapján a Tolna Megyei Kormányhivatal. A fák közül most legerőteljesebben a gyengén allergén fenyőfélék, és már csökkenő mértékben az eperfafélék virágoznak. Nyílik a bodza, virágporának koncentrációja elérte a magas értéket a hét végére. Az erősen allergén kőris és a tölgy, illetve a gyengén allergén dió virágporának koncentrációja az alacsony tartományban volt.

A nyári füvek közül a lórom és az útifű pollenje alacsony koncentrációban volt a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja a hét második elérte elérte egy-egy időszakban a közepes értéket. Az erős allergenitású pázsitfűfélék pollenje magas-közepes mennyiségben volt a levegőben

A kültéri allergén gombák spóraszáma Szekszárdon is jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul, de az alternaira az utóbbi napokban közepes koncentrációban volt a levegőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában