állatmenhely

2021.06.13. 20:10

Kegyetlen haláltól mentettek meg két kiskutyát Szekszárdon

Életveszélyben volt két kiskutya a napokban Szekszárd központjában. A megunt jószágokat gazdájuk egy dobozba, a dobozt pedig egy méretes konténerbe rakta, majd rájuk húzta a fedelet. Így találtak rájuk a kukákat vizslató hajléktalanok.

Szepesi László

2021.01.03 Szekszárd A szekszárdi menhelyen Fiáth Szilvia a m

Fotó: Makovics Kornél

A két kölyökkutyát szerencsére előbb megtalálták, mint ahogy a kukásautó érkezett, aminek gyomrából már biztos nem került volna a kutyamenhelyre a két jószág. Hogy odakerültek, az köszönhető a megtalálóknak, s annak a három lánynak is, akik elvitték a város szélén lévő kutyamenhelyre az akkor még bolhás, férges apró állatokat.

Fiáth Szilvia, a szekszárdi kutyamenhely vezetője elmondta, a dolognak gyorsan híre ment, s azóta már sokan szerették volna örökbe fogadni a kiskutyákat. Még néhány hétig őrzik őket, megkapják az oltást, s egy jó hónap múlva lehet új gazdijuk.

Persze, nemcsak ez a két jószág vár náluk gazdára, hanem százszor annyi. Mert kétszáz ebet kell gondozni, s kellett akkor is, mikor a járvány sok-sok gondot okozott. Kemény időszak volt. A menhely gondozói is megbetegedtek, aki éppen talpon volt, annak több ember munkáját kellett elvégezze. Akkoriban elterjedt a hír, hogy csökken a kutyalétszám, mert a kijárási tilalom alól a kutyasétáltatók felmentést kaptak, s emiatt sok kutyátlan választott sétáltatnivalót a menhelyről. Fiáth Szilvia cáfol, ez olyan városi legenda, aminek náluk semmilyen alapja nincs. Feleannyi kutyát adtak abban az időben örökbe, mint máskor szoktak.

Amúgy lehet, hogy több embernek, családnak van kutyája, mint korábban, de inkább a kis termetű, „cuki” kutyákat szokták vinni. A menhelyen viszont vannak nagy kutyák is. Csak a hely egyre kevesebb. Voltak raktáraik, amelyeket az ipari park bővülése miatt lebontanak, s a hónap végéig onnan ki kell költözniük. Új helyet kellene találniuk edényeknek, takaróknak, tápnak, mert ezekre nagy szükség van.

 

Új helyet kellene találnia az állatmenhelynek

Keresik folyamatosan a segítséget, amely egy új, megfelelőbb kutyamenhely építéséhez vezetne. Ez viszont eddig hiábavaló próbálkozásnak tűnt, 100–150 millió forint lenne egy új felépítése, s ha valami csoda folytán évente egymilliót félre tudnának tenni, akkor is csak száz év múlva lenne meg. Amúgy gyűjtenek, ezzel is foglalkoznak, mert az kell a kutyamenhely működtetéséhez. Kapnak tápot, a gondozáshoz eszközöket, de a működéshez annál is több kell. Múltkor az egyik nagyáruháznál olyan hétvége volt, amikor szombaton és vasárnap 57 szervezet között gyűjtöttek ők is, és örömükre, a legeredményesebbek egyike lettek. Az akció majdnem két tonna kutyatápot, konzervet hozott. Az már csak hab volt a tortán, hogy az áruházat abból majdnem kifosztották, a vezetője biztatta őket, csinálják máskor is.

Borítóképünkön: Sok önkéntes és diák is segít, kutyát sétáltat, tetőt, kerítést, kutyaházat javít

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában