emlékezés

2021.06.02. 17:30

Kopjafát avattak Dunakömlődön az elesett katonáknak

Május 30-án, vasárnap a Hősök napján kopjafát avattak Dunakömlődön. A Szent Imre katolikus templomban tartott szentmisét követően szentelték fel Bárdos Zoltán adományaként felállított, faragott kopjafát az első világháborús emlékmű mellett.

Kalmár Klaudia

Forrás: Beküldött fotó

Bárdos Zoltán adományát, a kopjafát az első világháborús emlékmű mellett állították fel. A kopjafa az 1914 és 1945 között háborúkban elesett magyar katonáknak állít emléket, s utal a családok által átélt nehézségekre is, melyek a ma élő emberek számára már elképzelhetetlenek, csak azok által felidézhetők, akik átélték. Bárdos Zoltán édesanyja dunakömlődi lakos, ezért adományozta a kopjafát.

– Édesanyám dunakömlődi és az ő édesapja is a háború idején tűnt el 1943-ban. Öten voltak testvérek és itt, Dunakömlődön nevelte őt a nagymama egyedül, borzalmas körülmények között, amit ma már nem tudunk elképzelni – mondta el.

Az eseményen Szabó Péter polgármester szólalt fel, aki a május utolsó vasárnapjáról, a Hősök Napjáról mondott beszédet.

– Különösen nagy érték ez a kopjafa, amely mostantól a maga puszta létével emlékezteti a dunakömlődieket és minden idelátogatót hőseinkre. A Kárpát-medence magyar hőseire és a dunakömlődi hősökre is, azokra, akik létükkel, életükkel, csendes munkájukkal Dunakömlődöt építették Mária Terézia korától a huszadik századig, de tettükkel a történelem egy pillanatában nemzetünk számára egyetemes hősökké váltak a világháborúk, forradalmak vagy a kommunizmus idején – mondta.

Fotó: Molnár Gyula

A kopjafát a Szent Imre katolikus templomban tartott szentmisét követően avatták fel, majd koszorúzott az egyházközség, Paks városvezetése, a dunakömlődi részönkormányzat és a helyi faluház képviselői. A kopjafán azt szemléltetik, mi mindenen mentek keresztül a katonák, illetve utalás is található a családokról, gyermekekről. A kopjafa alján egy Nemeskürty István idézet is található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában