kincses tolna megye

2021.06.19. 10:30

Közel kilencven gyerek vett részt a versenyen

Tóth Róbert

Fotó: Beküldött fotó

Online rendezték meg a Kincses Tolna Megye Értékvetélkedőt, de így is közel kilencven gyermek vett részt a megmérettetésben. A Tolna Megyei Önkormányzat felsős és középiskolás diákoknak szóló vetélkedője ezúttal agrár- és élelmiszer-gazdaság, illetve turizmus és vendéglátás kategóriában indult tavaly ősszel.

A két korosztályt illetően egy paksi és egy tengelici iskola tanulói bizonyultak a legjobbnak. A hagyományos versengéssel az értékek megőrzésének missziójába kívánja bevonni a fiatalokat a megyei önkormányzat. Tolna megye különböző pontjairól – Bonyhádról, Decsről, Dombóvárról, Gyönkről, Nagydorogról, Paksról, Szekszárdról és Tengelicről – neveztek be a versenyre immár sokadjára az értékek megőrzése iránt elkötelezett diákok. E csapatok ugyanis folyamatosan részt vesznek a megye értékvetélkedőjén.

Mivel a koronavírus-járvány gátat szabott mind a rendezvényeknek, mind a személyes találkozásnak, így a megyei önkormányzat YouTube csatornáján helyezte el a felkészüléshez szükséges oktató videókat. Hagyományos esetben az előkészületeket is egy külön program, az ún. „Értékhangoló” keretében szokták megtartani. Mindenesetre, a videóportálra feltöltött anyagok jó alapot biztosítottak a kétkörös írásbeli megmérettetéshez.

A feladatok viszont idén is kreativitást követeltek meg. Készültek értékfelterjesztések is, azaz a diákok által választott helyi kincsek leírása, egyben javaslat az értéktárba való felvételre. Így kerülhetett be a Tolna Megyei Értéktárba a paksi siller és a nagydorogi Széchényi-kastély.

Az értékvetélkedők a Tolna Megyei Önkormányzat – a helyi identitást különböző eszközökkel erősítő – projektje keretében valósulnak meg. A megye vezetői az önkormányzat, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei igazgatósága által biztosított ajándékokkal keresték fel a nyerteseket. Ennek okán látogatott Orbán Attila alelnök és Losoncziné dr. Baranyai Eszter megyei főjegyző a már említett települések iskoláiba. Az első helyezésért járó elismerést a Zombai Általános Iskola Tengelici Tagiskolája „Tengelici fiókák” csapata, valamint a TMSZC I. István Szakképző Iskola (Paks) „Kincses Tolna Tanulói” csapata érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában