Szekszárd

2021.06.20. 15:15

Közterületi sportpályák: alternatíva grundra

Éppen egy hónapja adtunk hírt róla, hogy a szekszárdi műfüves grund-focipályákat időszakosan lezárja a város, hogy elejét vegye a létesítmények további rongálásának.

F. L.

Az eredetileg óvodás és kisiskolás gyerekek számára készült, 12x24 méteres pályákat rendszeresen idősebb fiatalok, fiatal felnőttek használták, s nem csak kiszorították onnan a kicsiket, de sorozatosak voltak a rongálások is. Az önkormányzat és az Magyar Labdarúgó Szövetség közös projektjében megvalósult Zöldkert és Béri Balogh Ádám utcai műfüves pályákat gondozó Városfejlesztési és Üzemeltetési Igazgatóság által áprilisban kihelyezett figyelmeztető táblák sem hoztak pozitív változást, így májusban a létesítmények időszakos zárásáról gondoskodott a hivatal. Ezek szerint a nyári hónapokban minden nap 10-től 20 óráig, míg szeptembertől júniusig, hétköznaponként 14-től 19-ig, szombaton és vasárnap 10-től 19 óráig lesznek nyitva a pályák.

Hol focizhatnak, kosarazhatnak akkor az idősebb gyerekek, az örökifjú felnőttek ha nem akarnak (nem tudnak) pénzt áldozni pályabérlésre? Nos, a megyeszékhelyen erre nem kevesebb mint kilenc közterületi sportpálya kínál lehetőséget a Jókai utcában, a Tambov játszótéren, a Mikszáth Park mellett a Kőrösi Cs. S. utcában, az Energia Park mellett, a Wosinsky és a Kölcsey lakótelepen, a Hunyadi utcában, a Mészáros L. utcában, a Béri B. Á. u. pedig a 33. és a 121. számnál.

A zömmel a lakótelepekkel egy időben épített betonos pályákat az önkormányzat igyekszik rendszeresen karban tartani, így a korábban a lakótelepi bajnokságok során sok vérre menő focimeccset megélt, ma már retro hangulatú játékterek nem hibátlanok ugyan, de ma is biztonságosan használhatók.

Dr. Varga András a Városfejlesztési és Üzemeltetési Igazgatóság megbízott vezetője lapunk kérdésére elmondta, az elmúlt év(ek)ben a Jókai utcai játszótéren új kosárpalánkokat helyeztek ki az elhasználódott régik helyére, és lefestették a focikapukat. Ugyancsak a kosárpalánkok javítása történt meg a Hunyadi utcai és a Béri B. Á. u. 33. mögötti pályán.

Az idei tervekben szerepel a Kőrösi utcai pálya körüli drótcsere, a Béri B. Á. utcai grundpálya építése során „felvonulási területként” használt játéktér felújítása, kerítés-cseréje, valamint a nyilvántartott pályák felfestése. Dr. Varga András hozzátette, nincs külön előirányzat a költségvetésben ezen pályák felújítására, karbantartására. A városüzemeltetésben „játszószerek, utcabútorok, szobrok kihelyezése, karbantartása, ellenőrzése” előirányzaton belül történik a kiadások tervezése, könyvelése. Az elfogadott költségvetés nettó 8,5 millió Ft-ot tartalmaz ezen a soron.

A lehetőség tehát adott, csak a sportolni (focizni, kosarazni) akaró fiatalok hiányoznak. Amikor korábban, egy tavaszi napon végigjártuk a közterületi sportpályákat, szinte mindenhol üres placcokat találtunk – amint azt a képgalériánkon is látszik.

Azok pedig, akik felesleges energiájukat eddig például a két fentebb említett grund-focipályán vezették le, ajánljuk az ugyancsak ingyenesen használható utcai erőfejlesztő (street workout) eszközöket a városi portcsarnok vagy a Baka iskola mellett, illetve a Generációk Parkjában és az Energia Parkban.

Bringapark a Baka suli mellett

A sportolási lehetőségek további bővítése okán Szekszárd város önkormányzata sikerrel pályázott az Aktív Magyarország programban, és a Baka iskola melletti bringapálya átépítésére, modernizálására nyert forrást. A nagyjából 30 millió forintos fejlesztés – melyről itt írtunk – fele pályázati támogatás, fele önrész.

Borítóképünk: A Mészáros Lázár utcai toronyházak tövében megbújik a kis sportpálya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában